Rahel Belatchew Lerdell, Belatchew Arkitekter

ÅRETS ARKITEKT / DET STORA FORMPRISET

Rahel Belatchew Lerdell har av tidningen Residence utsetts till Årets Arkitekt genom att tilldelas Det Stora Formpriset 2006 med följande motivering:

Vissa författare skriver om samma roman hela livet, lätt maskerad, eller återvänder likt Richard Ford till samma karaktär år efter år. Och vissa arkitekter återvänder till samma former i en pågående greatest hits-kollektion. Rahel Belatchew Lerdell tillhör inte dem. 

 

Om man vill bli ett varumärke, en Frank Gehry, en superstjärna som skriver sin autograf i stål och betong mot metropolernas skyline, då är det en fördel att ha lätt igenkännbara särdrag och manér. En annan väg att gå är att medvetet försöka dränka sina egna attribut och kreativa tics. Börja varje byggprojekt med kritvitt papper.

En grundton finns oftast ändå kvar, och i Rahel Belatchew Lerdells fall är det en kontinental elegans som lyser igenom i hennes hus. De kan lika gärna stå i Paris som i Stockholm. I Paris inledde Rahel Belatchew Lerdell sin karriär, och elva år som kosmopolit hann passera innan hon återvände till Sverige år 2000. Spår från hennes år utomlands finns i att hon är en väldigt aktiv arkitekt i byggandet, som inte ser ritningen som ett färdigt hus utan följer upp det på plats.

Likt en svensk version av Herzog & de Meuron överraskar hon med alla projekt. Hennes arkitektur har det där svårfångade som man känner igen när man ser den – samtid. Rahel Belatchew Lerdell ritar en samtid som håller länge.

Rahel Belatchew Lerdell är född i Etiopien och uppvuxen i Uppsala. Efter att ha utbildat sig till arkitekt i Paris och i Amsterdam arbetade hon i Tokyo och i Luxemburg innan hon återvände till Sverige efter sammanlagt 11 år utomlands.

Idag driver hon byrån Belatchew Arkitekter med uppdrag åt såväl offentliga som privata uppdragsgivare. Hennes projekt har uppmärksammats i såväl svensk som internationell media och figurerar även i flertalet böcker.

”Jag skapar samtida arkitektur; mina projekt ska kännas aktuella, men hålla för evigheten. Jag vill att arkitektur inte bara ska vara funktion, utan också en upplevelse. Det vackra och det praktiska ska gå hand i hand.”