• belatchew-arkitekter-hq-short-stories-04
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-08
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-09
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-10
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-11
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-07
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-01
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-03
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-15
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-05
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-02
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-12
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-13
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-14
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-25
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-16
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-24
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-18
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-19
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-21
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-20
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-17
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-22
  • belatchew-arkitekter-hq-short-stories-23

Inredning av vårt eget kontor på Södermalm i Stockholm.

Lokalen ligger i en industrifastighet, Danviksstationen, som tidigare utgjorde Södermalms elverk. Byggnaden har mycket karaktär med ett omsorgsfullt arbete i gult tegel och koppardetaljer. Invändigt karakteriseras lokalen av en generös takhöjd med betongvalv.

Tre kriterier sattes upp för inredningen.

1. Att skapa en funktionell och trivsam arbetsplats.

2. Möjliggöra användningen av lokalen som display för materialprover i full skala.

3. Låta varje medarbetare göra ett konkret avtryck i inredningen.

Den stora delen av lokalen är inredd som en workshop – eller kreativ verkstad – där vi arbetar, bygger modeller och har tillgång till vårt bibliotek. I en så stor öppen yta är den stora utmaningen ljudmiljön. För att inte täcka över det vackra välvda betongtaket men ändå få en god ljudmiljö har vi valt att täcka merparten av golvet med en stor matta med olika texturer och kulörer samt klä ena långväggen med stora filtpaneler. Förutom att dämpa ljudet fungerar dessa även som en anslagstavla. Längs den andra långväggen presenteras kontorets arbete på stora färgutskrifter.

För att skapa delaktighet och möjliggöra för alla medarbetare på kontoret att lämna avtryck i inredningen skapade vi det vi kallar ”Short stories”, en serie historier som är minnen av en kulör. Var och en har bidragit med en kulör som har applicerats i ett helt rum eller på annat sätt fått en framträdande position. Injektionerna av färg återfinns i de mindre rum som inte är huvudarbetsplatser, så som kök, tyst rum, toaletter och mötesrum. Någonstans på den målade ytan finns en färgkod, ett årtal, minnet i fråga samt namn på personen som minns. Till exempel möts man som besökare i kapprummet av ”NCS S 2030-B60G Niels Taxibilar Kuba 2009”. Texten för respektive kulör har medvetet fått en diskret placering och kräver lite ansträngning att hitta, vilket väcker nyfikenhet och genererar en upptäcktsfärd genom lokalen. Färgerna blir också bärare av en berättelse som ger en glimt av personerna på företaget.

Som ett komplement till traditionella materialprover har vi valt att använda lokalen för att uppleva materialprover i full skala. Väggarna till installationskärnan är därför klädd med virke som utgör byggvaruhandelns standardsortiment. Här finns paneler i olika sektioner och med olika ytbehandling så att såväl vi som våra kunder kan uppleva materialet i verklig storlek. Den stora mattan i vår workshop fungerar också som ett materialprov på olika sorters mattor i olika texturer och kulörer. Likaså är de ibland skarpa kulörerna i ”Short stories” ett tillfälle att uppleva hela rum målade i annat än vitt.
Som en del av vår workshop finns ett loungeutrymme med fåtöljer. Fåtöljgruppen består av väl utvalda möbler som representerar olika epoker och stilar från klassisk modern till samtida design. Lokalen rymmer drygt 20 arbetsplatser och fungerar även bra för att anordna evenemang av olika slag.

Det här inlägget postades i Inredning, Kontor, Projekt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.