Vinst i parallellt uppdrag för Familjebostäder, hyresrätter i Hornsbergskvarteren på Kungsholmen, Stockholm.

Förslaget till ny bebyggelse för kvarter 3 i Hornsbergskvarteren består av en samlad, homogen volym där variation skapas genom skiftande kulörer och omsorgsfullt hanterade detaljer i fasad. Form, gestaltning och materialval syftar till att ge en samtida tolkning av Stockholms stenstad, men också kommunicera med den närmaste befintliga bebyggelsen och dennas mer industriella karaktär.

Fasaderna har en tydlig rytm i både horisontal- och vertikalled. Horisontellt har de en enkel uppdelning i tre huvudsakliga delar; sockel, mittparti och indragen takvåning. Vertikalt skapas rytm av loggior, pelare och listverk. Sockelvåningarna blir levande genom ett stort antal entréer till butiker, restauranger och förskola, runt om kvarteret.

Mot kvarterstorget föreslås en stor lokal för att möjliggöra en restaurang med uteservering i kvällssol. Två portiker öppnar upp för genomsikt till gård. Småskalighet i gaturummet skapas av en variation i fasadliv och material; t ex djupa nischer vid skyltfönster, indragna boendeentréer, reliefverkan med pelare och pilastrar. I huset ryms också en förskola, med vilken de boende delar gården. Därför har i princip alla lägenheter getts balkong, en del både mot gata och gård.

Takvåningarnas balkonger är öppna, vilket skapar goda förutsättningar för en urban grönska och ett levande och varierat taklandskap. Det som särskiljer förslaget och gör byggnaden unik är ett finkänsligt arbete med fasaddetaljer och rytm. Listverk i form av våningsband, pilastrar och pelare samspelar och accentuerar materialitet och skuggverkan.

Det här inlägget postades i Arkitektur, Bostäder, Projekt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.