• rb-arkitektur-borjetull-00
  • rb-arkitektur-libroback01
  • RB-Arkitektur-Libroback-02

Vinst i parallellt uppdrag för en ny stadsdel i Uppsala med fokus på hållbar stadsutveckling.

Utdrag ur bedömningsgruppens utvärdering:

Särskilt intressanta är de byggnader med terrasser på kortsidorna för att skapa en egen karaktär åt området (…) Detta vill man fånga upp för att få en grön stadsdel med egen identitet. (…) Lamellhusen med radhusliknande lägenheter i bottenplan och en trappa upp för att sedan bli mer traditionellt lamellhus våningarna ovanför känns spännande och attraktiva då de boende längst ner får egen ingång och egen täppa.(…) Terasshusens lokalisering med terassgavlar mot aktivitetsparken samt ner mot Fyrisån gör att grönytorna förstärks på ett trevligt sätt.(…) Punkthus mot Fyrisvallsgatan/Seminariegatan sticker ut och blir ett bra landmärke för området. (…)Det förslag som har bäst potential totalt sett utifrån den miljöprofil man valt att hålla och att få en bra och egen karaktär för området som kan göra det attraktivt (…) Oxygen Architects och Belatchew Arkitekter sätter området på kartan som en spännande och ny miljövänlig stadsdel att bo i.

Ett industriområde omvandlas till en levande stadsdel med bostäder, verksamheter, handel och rekreation. En centralt placerad park löper längs en gammal banvall och markerar det historiska stråket. Parken tar hand om dagvattnet och erbjuder området en mötesplats där det även finns möjlighet till egna odlingslotter. Byggnaderna är utformade med tydliga terrasseringar som vänder sig mot parken och mot Fyrisån vilket ger området en tydlig egen identitet.

Projekt i samarbete med Oxygen Architects. Antal lgh: ca 1200 st. Beställare: HSB, Uppsalahem och Uppsala Kommuns Industrihus.

###

Det här inlägget postades i Bostäder, Projekt, Stadsutveckling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.