Insektsfarmen BuzzBuilding har nominerats till Svensk Forms utmärkelse Design S, Sveriges nationella designutmärkelse. Vinnarna koras på den stora DesignDagen 26 november på Arkitektur- och designcentrum.

BuzzBuilding har utvecklats inom Belatchew Arkitekters studio Belatchew Labs och är en del av en lösning som gör Stockholm självförsörjande på protein. Placerad vid Vanadisplan används BuzzBuilding till uppfödning av syrsor och som en säker hemvist för utrotningshotade vildbin. Den bärande konstruktionen i byggnaden är en stålram som är inspirerad av ett exoskelett, dvs ett yttre skelett som gör BuzzBuilding insektslik. På bottenvåningen finns en restaurang där insekter både tillagas och säljs. Målet är att göra produktionen offentlig, så att den till skillnad mot den undangömda köttproduktionen bjuder in till observation och delaktighet samt kunskap om var vår mat kommer ifrån.

– Det är mycket hedrande att BuzzBuilding nominerats till utmärkelsen Design S, särskilt som BuzzBuilding är en del av vår ambition att genom Belatchew Labs bidra till nytänkande om den hållbara staden, säger Rahel Belatchew Lerdell, VD och grundare, Belatchew Arkitekter AB./p>

Högupplösta bilder, infografik, bakgrundsmaterial, etc finns på http://belatchew.com/media/insectcity/

KONTAKT

Presskontakt: Sara Le Normand, tel 076-339 04 66, 08-55 80 14 14, sara@belatchew.com
VD & grundare: Rahel Belatchew Lerdell, tel 070-174 94 32
Webb: www.belatchew.com
Facebook: facebook.com/belatchew
Twitter: twitter.com/belatchew

OM DESIGN S

Design S är Sveriges nationella designutmärkelse som i år delas ut för femte gången i Svensk Forms regi. Officiell beskyddare för Design S 2014 är näringsministern. I år introduceras kategorier och juryn vässas ytterligare med en internationell jurygrupp, med bland andra den världskända trendanalytikern Li Edelkoort samt Alice Rawsthorn, Giulio Cappellini och Ross Lovegrove. Den nationella juryn leds av Jakob Lind, Päivi Ernkvist, Hedvig Hedqvist, Mathilda Tham, Fredrik Marcus, Fredrik Magnusson, Malin Zimm, David Carlson samt Claes von Hauswolff.

OM SVENSK FORM

Svensk Form är en aktiv medlemsförening för privatpersoner, företag och yrkesverksamma inom form, design och arkitektur. Föreningen grundades 1845 som Svenska Slöjdföreningen och har sedan dess främjat svensk design i Sverige och utomlands. Svensk Form ger ut tidningen Form sedan 1905.

OM BELATCHEW LABS

Belatchew Labs är en studio inom Belatchew Arkitekter som arbetar med experimentella projekt där syftet främst är att undersöka och testa nya angreppssätt och lösningar på urbana och arkitektoniska frågeställningar. Projekten är visionära till sin karaktär och strävar efter att inspirera, ifrågasätta och utmana.

OM BELATCHEW ARKITEKTER

Belatchew Arkitekter AB är en arkitektbyrå som arbetar inom ett brett spektrum av projekt, från stadsplanering och bostäder till kontor och butiker. Företagets styrka ligger i de idéer som tas fram och förmågan att hitta nya, ofta oväntade lösningar som stärker platser och höjer värdet på fastigheter. Belatchew Arkitekter följer den globala utvecklingen inom miljö, byggande och stadsutveckling och ser det som sin uppgift att integrera hållbara lösningar i alla projekt. Bolagets VD och grundare Rahel Belatchew Lerdell, SAR/MSA, DESA har arbetat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Belatchew Lerdell undervisar och föreläser i arkitektur vid École Spéciale d’Architecture i Paris och verkar som gästkritiker på Arkitekthögskolan vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Rahel ingår även i redaktionsrådet för Tidningen Trä samt i juryn för träpriset 2016.

Belatchew Arkitekter har vunnit flera arkitekttävlingar. Byrån har även fått flera utmärkelser, som Årets Arkitekt och utsetts till en av världens 101 mest spännande nya arkitektbyråer av tidningen Wallpaper*. Flera av arkitektbyråns projekt finns publicerade i både svensk och internationell press samt ett flertal böcker.

BuzzBuilding – nattbild

BuzzBuilding nightview