Pressmeddelande – Stockholm den 7 november 2014

I en tid där bostadsbrist – särskilt för unga och studerande – är ett stort problem, har det så kallade attefallshuset på 25 m2 lyfts fram som en lösning. Om detta hus ska kunna bli en riktig lösning på bostadsbristen måste man se på 25-kvadrataren med nya ögon.

I ett försök att göra just detta har Belatchew Arkitekter skapat 20/25 – ett hus på 25 m2 som rymmer 20 personer. För att lösa denna ekvation har 20 så kallade kapslar skapats; hål i väggen där det ryms en säng och lite förvaring. En korridor som går genom huset binder samman de 20 kapslarna med allmänna utrymmen så som kök, dusch och toalett. Umgås kan man göra i den omgivande trädgården, eller i det intilliggande permanenthuset.

– Det är gott och väl att man underlättar för villaägarna att bygga ut, men att påstå att denna reform är en lösning på den rådande bostadsbristen är inte seriöst, säger Rahel Belatchew Lerdell, VD och grundare, Belatchew Arkitekter AB.

– 20/25 ska ses som vårt inlägg i bostadsdebatten där såväl politiker som medborgare måste inse nödvändigheten i förtätning för att åstadkomma en reell lösning på bostadsbristen, avslutar Rahel Belatchew Lerdell.

20/25 ingår i boken 25 kvadrat författad av Eva Wrede och Mark Isitt, utgiven på Bokförlaget Max Ström. Vänligen kontakta förlaget Max Ström för recensionsexemplar.

Högupplösta bilder: http://belatchew.com/media/20-25/

KONTAKT

Presskontakt: Sara Le Normand, tel 076-339 04 66, 08-55 80 14 14, pr@belatchew.com
VD & grundare: Rahel Belatchew Lerdell, tel 070-174 94 32
Webb: www.belatchew.com
Facebook: facebook.com/belatchew
Twitter: twitter.com/belatchew
Bokförlaget Max Ström: www.maxstrom.se info@maxstrom.se 08-545 043 00

OM BELATCHEW ARKITEKTER

Belatchew Arkitekter AB är en arkitektbyrå som arbetar inom ett brett spektrum av projekt, från stadsplanering och bostäder till kontor och butiker. Företagets styrka ligger i de idéer som tas fram och förmågan att hitta nya, ofta oväntade lösningar som stärker platser och höjer värdet på fastigheter. Belatchew Arkitekter följer den globala utvecklingen inom miljö, byggande och stadsutveckling och ser det som sin uppgift att integrera hållbara lösningar i alla projekt. Bolagets VD och grundare Rahel Belatchew Lerdell, SAR/MSA, DESA har arbetat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Belatchew Lerdell undervisar och föreläser i arkitektur vid École Spéciale d’Architecture i Paris och verkar som gästkritiker på Arkitekthögskolan vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Rahel ingår även i redaktionsrådet för Tidningen Trä samt i juryn för träpriset 2016.

Belatchew Arkitekter har vunnit flera arkitekttävlingar. Byrån har även fått flera utmärkelser, som Årets Arkitekt och utsetts till en av världens 101 mest spännande nya arkitektbyråer av tidningen Wallpaper*. Flera av arkitektbyråns projekt finns publicerade i både svensk och internationell press samt ett flertal böcker.

###

Belatchew Arkitekter 2025 exteriör

Belatchew Arkitekter 2025 interiör