Belatchew Arkitekters kyrka nominerad till pris av World Architecture Festival

BELATCHEW ARKITEKTERS KYRKA NOMINERAD TILL PRIS AV WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL

Belatchew Arkitekters utformning av kyrka åt den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen i Stockholm har nominerats till årets byggnad av World Architecture Festival inom kategorin ”Civic – Future Projects”.

Den 10: e upplagan av världsarkitekturfestivalen kommer att äga rum i Berlin, Tyskland, den 15 – 17 november 2017. För att uppmärksamma 10-årsjubileet har arrangörerna av World Architecture Festival lanserat ”WAF Manifesto” som identifierar de viktigaste utmaningarna som arkitekter kommer att behöva hantera under de nästkommande tio åren, såsom klimat, energi och fossila bränslen, vatten, åldrande och hälsa, återanvändning, smarta städer, byggnadsteknik, kulturell identitet, etik och värderingar, makt och rättvisa samt virtuella världar.

– Festivalen har verkligen vuxit till att bli en av de mest tongivande händelserna på den internationella arkitekturscenen och WAF-manifestet är både utmanande och inspirerande, säger Rahel Belatchew, chefsarkitekt, grundare och VD, Belatchew Arkitekter.

– Det är därför tillfredsställande att vårt förslag till en etiopisk kyrka i Stockholm har blivit nominerat till ett pris, särskilt i ljuset av att antalet inlämnade förslag slog rekord i år, avslutar Rahel Belatchew.

OM KYRKAN

Projektet handlar om att skapa en plats för församlingen samt att bringa samman en gammal tradition med moderna behov i en annan del av världen.

Byggnaden består av infärgad betong som tar upp färgen från den röda afrikanska jorden och materialiteten från de unika klippkyrkorna i Lalibela i norra Etiopien. Känslan av tyngd inspirerad av klippkyrkorna förstärks av de utåt lutande väggarna. Interiört framträder den skandinaviska trätraditionen genom trästrukturen som bär kupolen.

Det viktigaste inslaget i kyrkan är den stora, runda kyrksalen med en central kupol. Den medvetna introverta volymen tar upp dagsljus från ovan och undviker öppningar i fasaden. Frånvaron av öppningar i fasaden gör det möjligt för besökaren att inleda en inre andlig resa utan distraktion från omgivningarna. De fönsterlösa fasaderna förbättrar också byggnadens skulpturala inslag och betonar den röda betongens grova materialitet.

BILDER (högupplösta)

http://www.belatchew.com/downloads/WAF2017.zip (36MB)

Belatchew-Arkitekter-WAF-Ethiopian-Church-03-Interior-1000

Belatchew-Arkitekter-WAF-Ethiopian-Church-04-Interior-1000

Belatchew-Arkitekter-WAF-Ethiopian-Church-05-Lalibela-01-1000

Belatchew-Arkitekter-WAF-Ethiopian-Church-06-Lalibela-01-1000

KONTAKTUPPGIFTER

Rahel Belatchew, VD och Chefsarkitekt, tel 070-174 94 32, pr@belatchew.com, Twitter och Instagram: @rahelbelatchew

David Lerdell, PR & kommunikation, tel 073-506 49 79, pr@belatchew.com
Webb: www.belatchew.com, Twitter och Instagram: @belatchew

OM BELATCHEW ARKITEKTER

Belatchew Arkitekter grundades 2006 av Rahel Belatchew. Kontoret har sitt säte i Stockholm, Sverige, men verksamheten är internationell. Belatchew Arkitekter arbetar inom ett brett spektrum av projekt, från stadsplanering och bostäder till interiörer, kontor och detaljhandel. Under företagets första 10 år har Belatchew Arkitekter vuxit till att omfatta även den mycket uppmärksammade innovativa studion Belatchew Labs samt fastighetsutveckling för att förverkliga projekt med höga arkitektoniska kvaliteter i egen regi.

Rahel Belatchew har en magisterexamen i arkitektur från Ecole Spéciale d’Architecture i Paris, och har verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Rahel Belatchew har utsetts till Årets Arkitekt och Belatchew Arkitekter/Labs har mottagit flera utmärkelser under senare år, bland annat Architectural Review MIPIM Future Project Award 2015, Smart Living Challenge 2014 och det nationella formpriset Design S 2014.

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter | Lämna en kommentar

Utvecklingschef, Inredningschef och arkitekter med entusiasm och driv

annons-jpg-90

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter | Lämna en kommentar

Belatchew Arkitekter ingår samarbete med Sveafastigheter Utveckling

Belatchew Arkitekter ingår samarbete med Sveafastigheter Utveckling

Efter tio framgångsrika år tar Belatchew Arkitekter ytterligare ett steg för att förverkliga mer innovativ arkitektur genom att stärka organisationen och ingå ett långsiktigt samarbete med Sveafastigheter Utveckling AB. Vid sidan av verksamheten som chefsarkitekt och VD för Belatchew Arkitekter går Rahel Belatchew in som VD för det nybildade bolaget Sveafastigheter Utveckling AB.

Läs mer i pressmeddelandet >>

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter | Lämna en kommentar

Vinst av markanvisning i Uppsala

Ulleråker. bild: Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Bostad vinner markanvisning i Uppsala

Idag tillkännagav Uppsala kommun att Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Bostad vunnit en markanvisningstävling för det sydvästra kvarteret i Ulleråker.

– Vi var med om att utveckla den första etappen av Östra Salabacke, samt den första etappen av Rosendal. Det är därför särskilt glädjande att få delta även i denna nya stora satsning som Uppsala påbörjar i Ulleråker, säger Rahel Belatchew Lerdell, grundare och chefsarkitekt för Belatchew Arkitekter

Läs mer i pressmeddelandet: Belatchew Arkitekter och Sveafastigheter Bostad vinner markanvisning i Uppsala

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter | Lämna en kommentar

Årets julgåva till Arkitekter utan gränser

Årets julgåva till Arkitekter utan gränser

Årets julgåva går till Arkitekter utan gränser för att stödja deras gränsöverskridande arbete där arkitekturen är en katalysator som bidrar till en drägligare tillvaro för människor i vardagen.

God jul önskar vi på Belatchew Arkitekter!

Arkitekter utan gränser

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Lämna en kommentar

Belatchew Arkitekter 10 år!

Belatchew Arkitekter 10 år!

I år firar vi 10 år och med anledning av detta har vi i sociala medier publicerat en lista över minnesvärda projekt och händelser som ägt rum under det gångna decenniet. Listan ser ut så här.

10
Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter | Lämna en kommentar

”Bästa Belatchew”

20161011-bear-form

Tidskriften Form har publicerat ett längre porträtt av Rahel Belatchew, signerat Nils Forsberg och Daniel Lundkvist. Finns att läsa i butik eller hos exempevis Readly.

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter | Lämna en kommentar

Stadsbyggnadsdagen & Filosofiska rummet

Idag deltar Rahel Belatchew på Stadsbyggnadsdagen i Upplands Väsby där hon dels delar med sig av tankar om ett hem, dels deltar i inspelningen av P1-programmet Filosofiska rummet.

Mer information >>

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Belatchew Arkitekter växer

pm-bild-1158x739

Belatchew Arkitekter växer och anställer två nya arkitekter.

Lena Odelberg, Arkitekt SAR/MSA, blir ny uppdragsansvarig arkitekt och kommer senast från Sweco. Lena har lång erfarenhet av samtliga skeden i byggprocessen, från tidiga utredningsskisser i detaljplaneskedet fram till färdiga bygghandlingar. Lena har även god erfarenhet av bostadsprojektering med inriktning mot industrialiserat byggande.

Naia Landa, Arkitekt COAVN, har mångårig yrkeserfarenhet och har arbetat bland annat med hållbar stadsutveckling. Hon är knuten till KTH där hon undervisar i teknik.

– Vi är glada över att Lena och Naia ansluter till vårt team, säger Rahel Belatchew Lerdell, chefsarkitekt och grundare av Belatchew Arkitekter.

– Med Lenas långa och breda erfarenhet stärker vi kontorets kompetens i en tid där efterfrågan på våra tjänster är stor med många nya kunder och uppdrag, fortsätter Belatchew Lerdell.

– Naia är en erfaren arkitekt med stark teknisk kompetens. Genom sin koppling till KTH håller hon vår dialog med akademin vid liv, avslutar Rahel Belatchew Lerdell.

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Lämna en kommentar

Ramavtal med Förvaltaren, Sundbyberg

forvaltaren-1000

Belatchew Arkitekter AB har vunnit ett ramavtal med Förvaltaren, Sundbybergs stads fastighetsbolag. Ramavtalet avser uppdrag inom området arkitekttjänster bostäder, kommunala lokaler och kontor.

– Det är en förmån att få möjlighet att arbeta med Förvaltaren och därigenom få delta i den snabba utvecklingen av Sundbyberg, säger Rahel Belatchew Lerdell, chefsarkitekt och grundare, Belatchew Arkitekter.

Förvaltaren är Sundbybergs stads eget fastighetsbolag. Sedan starten 1947 har bolaget byggt och utvecklat det moderna Sundbyberg med bostäder och lokaler för företag och andra verksamheter. Förvaltaren byggde Storskogen på 1950-talet, Ör på 60-talet, Hallonbergen på 70-talet och Rissne på 80-talet och finns nu med när Sundbybergs nya stadsdel Ursvik växer fram under 2010-talet. Förvaltaren förvaltar idag 7 893 lägenheter, 540 lokaler och närmare 5 000 garage- och parkeringsplatser.

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Social hållbarhet

Den jämställda platsen – socialt hållbar arkitektur i praktiken

Den jämställda platsen – socialt hållbar arkitektur i praktiken

Låt oss presentera ”Den jämställda platsen – socialt hållbar arkitektur i praktiken” – ett projekt finansierat av Boverket, utfört av Belatchew Arkitekter i samarbete med Add Gender, Nacka kommun, Malmö stad samt MethodKit.

Läs mer i pressmeddelandet >>

###

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Spotlight på Rahel Belatchew

Lyssna till ett samtal mellan Rahel Belatchew och Kerstin Berggren i Sveriges Radios intervjuprogram Spotlight om arkitekturens roll i samtiden. Kerstin är en av de mest erfarna radiojournalisterna inom kultursfären och bland tidigare porträtt inom ramen för Spotlight kan nämnas Bodil Malmsten, Kenneth Branagh, Henning Mankell samt John Malkovich.

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

BuzzBuilding Taipei

Buzzbuilding Taipei Buzzbuilding Taipei

Belatchew Arkitekter har tidigare placerat insektsfarmen BuzzBuilding på Vanadisplan i Stockholm. Nu har turen kommit till Taiwans huvudstad Taipei. I samband med att Taiwan utsetts till ’World Design Capital 2016’ arrangeras utställningen ’Design Solution – Swedish Design for 170 years’ där BuzzBuilding Taipei ställs ut.

Läs mer i pressmeddelandet >>

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Rahel Belatchew på Maktlistan

maktlistan

Rahel Belatchew Lerdell finns med på Tidskriften Rums maktlista för år 2016, och vi glädjer oss åt motiveringen:

”En av de starkaste rösterna i Arkitektursverige i dag. Hon sitter i åtskilliga tunga juryer, utvecklar sina bolag med egen byggfirma och eget framtids­labb. Vi kan inte få nog av Rahel Belatchew, men när vi placerar henne på Maktlistan får hon lämna lokalen, eftersom hon även platsar i Årets Rum-juryn.”

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , | Lämna en kommentar

Ramavtal med Familjebostäder

 

centrerad_logo_farg_jpg

Belatchew Arkitekter AB har vunnit ett ramavtal med Familjebostäder. Ramavtalet avser uppdrag inom området arkitekt nybyggnation.

– Det är en förmån att få möjlighet att arbeta med Familjebostäder och därigenom få delta i skapandet av många nya hyresrätter i en tid där behovet av nya bostäder är skriande stort, säger Rahel Belatchew Lerdell, vd och grundare, Belatchew Arkitekter.

Familjebostäder är ett allmännyttigt bostadsbolag som bildades i januari 1936. Bolaget ingår i koncernen Stockholms Stadshus AB, som ägs av Stockholms stad. Familjebostäder äger 358 fastigheter med 18 976 bostäder och 2 005 lokaler. Ramavtalet är ett samarbete med ON Arkitekter.

Publicerat i Belatchew Arkitekter nyhet | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar