Årets Arkitekt utpekad som en av världens mest spännande arkitekter av magasinet Wallpaper*

Designtidskriften Wallpaper* har valt ut Belatchew Arkitekter (http://belatchew.com/) till sin katalog över världens mest spännande arkitekter – Wallpaper* Architects Directory: 101 of the world’s most exciting new architects.

Det internationella design-, mode- och livsstilsmagasinet Wallpaper* har ställt samman världens 101 bästa unga arkitektbyråer i en ny onlinekatalog på http://www.wallpaper.com/101/architects-directory.html.

Företeckningen ”Wallpaper* Architects Directory” omfattar Wallpapers favoriter bland samtida byråer och de mest spännande talangerna I världen. Som en av de mest respekterade tidskrifterna inom arkitekturvärlden, är Wallpapers Architects Directory en betrodd och sökbar resurs.

– ”Wallpaper* och dess läsare har en passion för arkitektur, så det är en självklarhet att lansera Architects Directory. Wallpaper* kastar sitt kritiska nät över världen för att sätta samman en förteckning över de bästa unga arkitektbyråerna, som till min stora glädje kommer att vara tillgänglig för våra läsare närhelst de behöver på wallpaper.com”, säger Wallpapers chefredaktör Tony Chambers.

I texten lyfts Belatchew Arkitekters ambition att alltid identifiera det unika i varje enskilt projekt genom en noggrann analys av varje uppdrag. Det är genom denna approach som Belatchew Arkitekter kan få fram en bred skala av uttryck och arkitektoniska lösningar (http://www.wallpaper.com/directory/293).

– Det är naturligtvis mycket glädjande att ha lyfts fram av en tidskrift som Wallpaper då de genom åren konsekvent har presenterat arkitektur av mycket hög kvalitet, kommenterar Rahel Belatchew Lerdell, VD, Belatchew Arkitekter AB:

OM RB ARKITEKTUR OCH RAHEL BELATCHEW LERDELL

RB ARKITEKTUR AB är en arkitektbyrå som skapar samtida och innovativ arkitektur. Vi ser varje nytt projekt som en utmaning och söker alltid integrera teknik och ekologi med formgivning och rumsliga upplevelser.Projekten vi arbetar med sträcker sig från stadsplanering, kontor, kommersiella lokaler och bostäder till villor och fritidshus. Våra kunder utgörs av såväl privata som offentliga uppdragsgivare.

Rahel Belatchew Lerdell, arkitekt MSA/SAR, DESA och grundare av Belatchew Arkitekter AB är utbildad i Paris och Amsterdam och har sedan 1996 varit verksam som arkitekt i Paris, Luxemburg, Japan och Sverige. Sedan 2004 bedrivs Belatchew Arkitekter i sin nuvarande form med Stockholm som bas.

2006/2007 utsågs Rahel till Årets arkitekt genom att tilldelas Det Stora Formpriset med motiveringen:

”Vissa författare skriver om samma roman hela livet, lätt maskerad, eller återvänder likt Richard Ford till samma karaktär år efter år. Och vissa arkitekter återvänder till samma former i en pågående greatest hits-kollektion. Rahel Belatchew Lerdell tillhör inte dem.

Om man vill bli ett varumärke, en Frank Gehry, en superstjärna som skriver sin autograf i stål och betong mot metropolernas skyline, då är det en fördel att ha lätt igenkännbara särdrag och manér. En annan väg att gå är att medvetet försöka dränka sina egna attribut och kreativa tics. Börja varje byggprojekt med kritvitt papper.

En grundton finns oftast ändå kvar, och i Rahel Belatchew Lerdells fall är det en kontinental elegans som lyser igenom i hennes hus. De kan lika gärna stå i Paris som i Stockholm. I Paris inledde Rahel Belatchew Lerdell sin karriär, och elva år som kosmopolit hann passera innan hon återvände till Sverige år 2000. Spår från hennes år utomlands finns i att hon är en väldigt aktiv arkitekt i byggandet, som inte ser ritningen som ett färdigt hus utan följer upp det på plats.

Likt en svensk version av Herzog & de Meuron överraskar hon med alla projekt. Hennes arkitektur har det där svårfångade som man känner igen när man ser den – samtid. Rahel Belatchew Lerdell ritar en samtid som håller länge.”, Juryn, Det Stora Formpriset.

”Jag skapar samtida arkitektur; mina projekt ska kännas aktuella, men hålla för evigheten. Jag vill att arkitektur inte bara ska vara funktion, utan också en upplevelse. Det vackra och det praktiska ska gå hand i hand.”, säger Rahel Belatchew Lerdell.

För webbversion av pressmeddelandet vänligen besök http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/160936

För högupplösta bilder och för mer information kontakta Rahel Belatchew Lerdell på tel 08-55 80 14 14