MAKTLISTAN 2015

MAKTLISTAN

 

Text: Johan Kellmar Larsson

Nr. 1

Christer Larsson.
Stadsbyggnadsdirektör
i Malmö (6)

Christer Larsson är mannen som ska forma en ny politik för arkitektur, form och design. Det uppdraget placerar honom överst på Maktlistan, en plats han förtjänar, men som också skapar förväntningar om vad som komma skall.

Förra regeringen startade utredningen ”Gestaltad livsmiljö” med underrubriken ”en ny politik för arkitektur, form och design”. Och hur länge har vi inte längtat efter just detta? Därför känner vi extra stor glädje över att det är just Christer Larsson som utsetts till utredningens starke man.

– Det är nog förändringsarbetet och den plattform som vi som lag arbetat med i Malmö som lett till att jag fick uppdraget, säger Christer Larsson.

Vi på Rum kan också tänka oss att det beror på hans enorma engagemang i Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö, bloggen Hela staden, styrelsemedlemskapet i INTA, International Urban Development, och andra internationella uppdrag som Nordic City Network, hans arbete för ungas boende.

Christer Larsson är arkitekt och har sedan 2005 varit stadsbyggnadsdirektör i Malmö. Han har arbetat med den rumsliga organisationen av staden och för att få ihop staden socialt.

– Vårt jobb här bevisar hur starka våra redskap som arkitekter och stadsplanerare är. De kan skapa sammanhang och bidra till att förändra vårt samhälle, säger han.

Han menar inte att de ensamt kan lösa allt, och det är nog här hans storhet kommer in. Han har förmågan att tillsammans med politiker och andra aktörer skapa en gemensam målbild. I Malmös Rosengård har de arkitektoniska redskapen vridit utvecklingen åt rätt håll.

– Varumärket Rosengård fylls nu med positiv kraft.

När det gäller utredningsarbetet kommer frågor kring segregation, klimat, demografi och utanförskap att lyftas.

– Jag känner att staten har en vilja att ta tillbaka en roll i samhällsplaneringen. Utredningen startades ju av förra regeringen men Mehmet Kaplan och Alice Bah Kuhnke brinner också för detta. Vi ska göra något tillsammans, säger Christer Larsson.

Inget kan vara mer aktuellt just nu,

 

  1. Mehmet Kaplan

Bostads- och stadsutvecklingsminister (Ny)

Sveriges första bostads- och stadsutvecklingsminister med uppdrag att bygga en kvarts miljon nya bostäder till 2020. Kan vi hoppas på hållbara, smarta och nytänkande lyor?

 

  1. Gert Wingårdh

Arkitekt och Vd Wingårdh arkitektkontor (4)

Fortfarande en av Sveriges mest namnkunniga, våghalsiga, originella och tydliga gestaltare. I år kanske mer synlig än någonsin genom SVT-programmet ”Husdrömmar”.

 

  1. Emma Jonsteg

Vd Utopia arkitekter (27)

Synlig och debattglad inspiratör. Även Vd och opinionsbildare av rang. Startade podcasten Snåret i fjol, som belyser byggprocessen ur olika perspektiv. Sitter dessutom i styrelsen för Sveriges Arkitekter och i december tilldelades hon Olle Engkvist medalj. Är med och sporrar en mindre armé unga (kvinnliga) stjärnarkitekter i vardande.

 

  1. Tobias Olsson

Förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter (97)

Har i sin roll som förbundsdirektör många tunga kontakter inom politiken. Stor makt att påverka, både publikt och i det tysta. Han är en praktiker och framtidstänkare med inflytande över både design- och arkitekturbranscherna.

 

  1. Minecraft

Spel (1)

Förra årets motivering till förstaplatsen – ”Minecraft inbjuder alla att engagera sig i samhällsbyggandet” – står sig bra men svenskgrundade Mojang har sålts till Microsoft – för osannolika 17,8 miljarder kronor – och flyttas därför ner några snäpp.

  1. Byggherrarna (3)

Stora som små byggföretag har ett obestridligt inflytande över samhällsbyggandet och är delvis ansvariga för att råda bot på bostadsbristen. Här har vi buntat ihop allt från Peab, NCC och Skanska till mindre aktörer som Folkhem.

 

  1. Monica von Schmalensee

Vd White arkitekter (Ny)

Lite väl osynlig kanske – men likväl en mäktig förnyare och företagsstrateg. Bossar över arkitektkontoret som flyttar en hel stad (läs Kiruna). White har haft ett ruggigt starkt år – och allt pekar på att de fortsätter vinna mark 2015.

 

  1. Andreas Martin-Löf

Arkitekt (Ny)

Stjärnskottet på Maktlistan. Har i samarbetet Junior Living visat att det faktiskt är möjligt att rita billiga, smarta och hållbara bostäder för många, vilket är en bedrift – eller nej, ännu bättre upp! – en bragd. Årets arkitekt 2014 enligt Residence.

 

  1. Ewa Kumlin

Vd Svensk Form (12)

Har under året trängt igenom mediebruset med sina ofta knivskarpa och visionära debattinlägg. Driver en outtröttlig kamp för tillgängliggörandet av svensk design – något hon ska ha en eloge för. Har sedan hon tillträdde även arbetat fram en arkitekturpolitik för huvudstaden.

 

  1. Lisa Lindström

Designchef Doberman (5)

Lisa Lindström är en av Sveriges starkaste profiler inom strategisk design och tjänsteutveckling. Hon chefar på toppdesignbyrån Doberman och i mars tog hon över som ny styrelseordförande för SVID.

 

  1. Fastighetsägarna
    Intresse- och branschorganisation (Ny)

Få har så stort inflytande över svenskarnas boendemiljö som fastighetsägarna; de privata fastighetsägarna äger totalt omkring 80 000 fastigheter – med 700 000 lägenheter. Har under 2014 gjort ett tydligt avtryck i flera viktiga boendefrågor.

 

  1. Marcus Engman

Designchef Ikea (39)

Ikeas vision är ”att skapa en bättre vardag för de många människorna”. Detta gör man onekligen med framgång. Företaget fortsätter att expandera. I år öppnade man dessutom ett design- och utvecklingscenter i möbelfabriksvaggan Älmhult. Över verksamhetens kärna – produktutvecklingen – har Marcus Engman ett stort inflytande.

 

  1. Björn Siesjö

Stadsarkitekt Göteborg (31)

Orädd, debattglad och en frisk fläkt i Göteborgs stadsutveckling. Syns i allt fler sammanhang och drar sig inte för att säga sin mening även om den kan provocera.

 

  1. Tham & Videgård

Arkitektkontor (23)

Ett av få kontor som gång på gång vinner tävlingar internationellt. Med nya och utmanande vinklingar, progressiv arkitektur och fast förankring i det traditionella hantverket lyser de starkt på arkitekturhimlen.

 

  1. Okidoki arkitekter

Arkitektkontor (16)

Unga, pigga och synliga. Okidoki håller en jämn och hög kvalitet, från vinsten i Vallastaden till Guldstolen i årets inredning. Står för ett nytt förhållande till arkitektur. Dessutom politiskt aktiva och det kontor som många unga arkitekter vill arbeta på.

  1. Jesper Kouthoofd

Vd för byrån Teenage Engineering. (13)

2014 tycktes alla prata om Teenage Engineering. Jesper Kouthoofd är reklamgeniet som designar för framtiden – han gör både snygga och användbara produkter. Senast: ”molnhögtalaren”, som väckt stor uppmärksamhet.

 

  1. Alice Bah Kunkhe

Kulturminister (Ny)

Har haft en minst sagt knackig start. Alice Bah Kunkhe har, trots att hon nu börjar visa sig i media, mycket att bevisa. Med det sagt har hon en ofrånkomligt stark potential att lyfta fram de viktiga arkitektur- och designfrågorna.

 

  1. Rahel Belatchew

Arkitekt och grundare av Rahel Belatchew Arkitekter (Ny)

Har med Belatchew labs projekt InsectCity och Buzzbuilding visat att arkitekten har en viktig samhällsroll. Projektet har fått stort genomslag internationellt. Belatchew står för ett viktigt nytänkande.

 

  1. Vanda Kehr och Irma Ortega

Projektledare respektive verksamhetschef på Jagvillhabostad.nu (19)

Under Almedalsveckan sågs Vanda Kehr under i stort sett varje debatt. Supervalåret 2014 handlade till stor del om bostadsbristen – och det kan vi delvis tacka organisationen för unga bostadssökande för.

 

  1. Samir Alj Fält
    Formgivare som driver Design Lab S (Ny)

Alj Fält driver Design Lab S med framgång. Även verksam som gästlärare på Konstfack. Korad till Årets Formbärare i år. Skaffat inflytande över designbranschen genom att ställa helt nya frågor.

 

  1. Karin Wanngård
    Finansborgarråd i Stockholm (Ny)

Stockholms mäktigaste politiker står inför många tuffa utmaningar 2015.

 

  1. Bo Ringdahl

Vd Tengbom (20)

Tengbom meddelade i april att byrån storsatsar på hållbarhet, miljö och kvalitet. Byrån stärker därmed sin roll som branschledande inom dessa fält. Dessutom har de utökat sin kontorsyta i centrala Stockholm under året, vilket ger en hint om ambitionsnivån fortsättningsvis.

 

  1. Superfront.

Designbyrå (Ny)

Pimpa Ikeas vanligaste skåpstommar. Det är Superfronts snillrika affärsidé. Haft ett superår 2014, och allt pekar mot att de kommer fortsätta ta marknadsandelar.

 

  1. Oscar Engelbert

Vd Oscar Properties (9)

Uppseendeväckande lyxfastighetsmogul som genom börsnoteringen av Oscar Properties i februari cashade in 180 miljoner kronor. Har haft ett starkt år med ett par tusen huvudstadsbostäder på ritbordet.

 

  1. Krister Schultz

Förvaltningschef exploateringskontoret (11)

Dalar för andra året i rad. Väl anspråkslös – och kunde synas lite mer. Basar i alla händelser över pengarna och har en roll att spela när det gäller huvudstadens kritiska bostadsbrist.

 

  1. Thomas Sandell

Arkitekt (25)

Har under året formgett en koja till Husqvarnas automatiska gräsklippare, riktat kritik mot Arkdes, tagit sig an Linköpings nya stadsdel Vallastaden och ritat klipphus på Åland. Bland mycket annat. En av landets mest namnkunniga arkitekter är ständigt aktuell.

 

  1. Monica Förster.

Formgivare (56)

Rörstrand, Palmgrens och Skultuna är tre varumärken som den tongivande formgivaren Monica Förster arbetade med under 2014. Hennes sätt att använda influenser från modevärlden och traditionellt hantverk har bidragit till att göra hennes designportfolio till en av landets mest intressanta.

 

  1. Form us with love

Formgivare (15)

Dalar något, av konkurrensskäl, trots den spännande stolserien för Ikea som presenterades i höstas. Vi gillar att Form us with love vågar testa nya vägar. Dessutom fortsätter de att stärka sin roll på den internationella designscenen.

 

  1. Cilla Robach

Rektor Beckmans (30)

Cilla är med och formar morgondagens designers. Bjöds in som keynote speaker på DesignED Asia Conference i Hongkong i december – en designmässa med över 100 000 besökare.

 

  1. Claesson, Koivisto, Rune

Arkitekter och formgivare (26)

Formgivartrio med stjärnstatus som ständigt är i ropet. Fortsätter vara en tung spelare även internationellt. Fick uppmärksamhet för sin spännande och nydanande nyhet på möbelmässan i Milano i maj: tapeter är inte bara till för att dekorera rum, utan verktyg med vilka arkitekter kan bygga rum.

 

Rektor på Konstfack (Ny)

Är med och formar morgondagens kreatörer på Sveriges största konst- och designskola. Vältalig – och tar gärna debatten. Har under året höjt rösten i media i en rad frågor. Uppfriskande!

 

  1. Ann-Sofie Back

Modeskapare (Ny)

Hon driver sitt eget märke Back och är känd för att skapa innovativa och lättburna plagg. Också chefsdesigner för Cheap Monday. 2014 tilldelades hon Torsten och Wanja Söderbergs prestigefyllda pris om 1 miljon kronor som första svenska modedesigner.

 

  1. Cecilia Nyberg

Projektchef för Stockholm furniture fair (34)

Möbelmässan går som tåget.

 

  1. Martin Rörby

Birthe och Per Arwidssons stiftelse (32)

I oktober annonserades att finansmannen Per Arwidsson pumpar in hundratals miljoner i en ny stiftelse. Martin Rörby, tidigare sekreterare för Skönhetsrådet, blir chef. Stiftelsen ska värna konst, arkitektur, parker och stadsplanering.

 

  1. Katarina Bonnevier

Arkitekt, forskare, konstnär (18)

Energisk, eftertraktad och ständigt synlig. Blev under 2014 ny forskare på
Arkitektur- och designcentrum då hon gick in i projektet Clubscenen: en del i en nationellt stark forskarmiljö på Arkdes som började etableras för en handfull år sedan. Nattlivets förgängliga arkitektur är ett i stort outforskat fält med många intressanta ingångar.

 

  1. Mark Isitt

Journalist på GP (33)

Publicist med stor potential att påverka. Tidvis tongivande i debatten på västkusten. Skrev bland annat en uppskattad reportageserie om Göteborgs kollektivtrafik i GP 2014. Kan mycket om mycket – och dansar med lätt penna mellan ämnen som arkitektur och stadsplanering.

 

  1. Claes Blom

Chefredaktör Sköna Hem (40)

Sköna Hem har impact över folks drömmar. Med en halv miljon läsare i ryggen sprider Blom kunskap om design och arkitektur till den breda massan.

 

  1. Fantastic Frank

Fastighetsmäkleri (Ny)

Ett fastighetsmäkleri som gör skäl för sitt namn. Tar homestaging till nya höjder: deras bilder sprids som en löpeld i sociala medier. Grundades 2010 i Stockholm och har vuxit snabbt. Öppnade i fjol kontor i Berlin och i år slår de upp nya kontorsdörrar i München.

 

  1. David Carlsson

Formgivare och entreprenör (53)

Portalfigur inom svensk design – som outtröttligt fortsätter ösa ur sig spännande nyheter. David design är ett internationellt varumärke och David själv en creative director som syns, hörs och vågar bryta ny mark.

 

  1. Elding Oscarsson

Arkitektbyrå (37)

I fjol vann de bland annat uppdraget att bygga till Skissernas museum i gamla hemstaden Lund – ett hedersuppdrag. Vi tror att den här unga byrån fortsätter visa framfötterna 2015.

 

  1. Stefan Nilsson

Trendspanare (38)

Medial trendexpert som syns och hörs. Var med och startade Trendgruppen 2006. Det här är sjätte året i rad han kniper en plats på Maktlistan.

 

  1. Henrik Nerlund

Sekreterare skönhetsrådet (Ny)

Tillträdde i oktober tjänsten som kanslichef och sekreterare vid Rådet till skydd för Stockholms skönhet, Skönhetsrådet. Nerlund har varit verksam som arkitekturhistoriker, journalist och borgarrådssekreterare.

 

  1. Malin Zimm

Forsknings- och utvecklingschef White (Ny)

Arkitekturdoktoranden Malin Zimm kommer närmast från Arkitektur- och Designcentrum där hon har arbetat som sakkunnig. Axlade i fjol en ny prominent roll på ett av Sveriges främsta arkitektkontor.

 

  1. Kjellgren Kaminsky

Arkitektbyrå (43)

Vass och ung byrå med ekofokus. Internationellt uppmärksammade under förra året.

 

  1. Josefine Grönkvist

Designchef på Åhléns Hem (Ny)

I sin roll som designchef på Åhléns har hon makt att påverka och sätta trender. Under 2014 startade Åhléns bland annat ett, bokstavligt talat, kungligt samarbete med Bernadotte (läs Carl Philip) och Kylberg.

 

  1. Front

Designbyrå (45)

Utmärkte sig i fjol på möbelmässorna i bland annat Stockholm och Milano. Tycks ha en outsinlig kapacitet. Hög kreddfaktor.

  1. Sune Lundqvist

Grundare och Vd Input Interiör (24)

Rasar i listan. Interiörs grundare har inte gjort mycket väsen av sig under 2014. Hans fristående jätte till inredningsföretag – Skandinaviens ledande enligt de själva – fortsätter dock att spela en viktig roll på marknaden.

 

  1. Bo Madestrand

Chefredaktör Form (48)

Fortsätter att vara en stark debattprofil. Madestrand passade under året bland annat på att ge Konstfacks rektor en rejäl känga i en infekterad debatt efter en DN-recension av högskolans vårutställning. Hans tidning håller också den stilen.

 

  1. Ola Andersson

Driver byrån Andersson Arfwedson (50)

Frispråkig och opinionsbildande punkarkitekt som i juni gav ut en bok där han häVdar att kommunpolitikerna i Stockholm broms-ar bostadsbyggandet. En röst som behövs.

 

  1. Marcus Westdahl

Koncernchef EFG (35)

EFG håller ställningarna som en av
Europas ledande inom kontorsinredning. Rasar trots dessa några placeringar på grund av viss företagsekonomisk motvind, något som ledde till personalnedskärningar i november.

 

  1. Tom Hedqvist

Chef över Röhsska museet (Ny)

Kallas ofta för en nestor inom svensk form och design. Efter elva år lämnade Tom Hedqvist i fjol rektorsstolen på Beckmans designhögskola i Stockholm – och blev chef på anrika Röhsska museet i Göteborg. Har redan börjat få ordning på ett tidigare småstökigt torp.

 

  1. Anders Englund

Designchef Offecct (52)

Möbeltillverkaren Offecct skapade i fjol flera uppmärksammade, internationella, samarbeten. Bland annat med den franska formgivaren Christophe Pillet (möbelkollektionen Ezy). Anders Englund har två decennier i branschen och arbetar idag aktivt med över 30 formgivare i 12 olika länder. Hållbarhet är ett ledord i hans arbete.

 

  1. Vera arkitekter

Arkitektbyrå (Ny)

Tilldelades Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab 2014. Byrån prisades för sitt bidrag Ture No 8, ett unikt boendekoncept på en av Stockholms mest exklusiva och centrala adresser. Vera har en spännande projektlista och är värda att hålla ögonen på.

 

  1. Robin Edman

Vd SVID (59)

Svensk Industridesign arbetar, som det heter enligt de själva, ”för att design ska användas i allt innovations- och förändringsarbete”. Nobel ambition, men många önskar mer verkstad och mindre prat från stiftelsen som i fjol firade 25 år.

 

  1. Anders Wisth

Vd Möbelriket (41)

Tyvärr har det varit ordknappt från Möbelrikets relativt nytillsatta direktör
under det gångna året. Har en viktig roll i att förvalta den småländska kulturhistorien, men behöver mer luft under vingarna för att klättra på listan till nästa år.

 

  1. Anders Färdig.

Vd Design House Stockholm (49).

Anders Färdig startade Design House Stockholm 1992. Ambitionen var att ta skandinavisk design ut i världen – och det har han lyckats med. Idag finns företaget – förutom de egna butikerna – representerade i Europa, USA och Asien med över 800 återförsäljare.

 

  1. Karolina Keyzer

Stadsarkitekt Stockholm (60)

Har sedan hon tillträdde bland annat arbetat fram en arkitekturpolitik för Stockholm. Keyzer lyfter fram hållbarhet när hon får chansen, ett område där Stockholm stad ofta underlevererar. Ofta framträdande i debatten, men kunde kanske höja rösten ytterligare?

 

  1. Broberg & Ridderstråle

Arkitekter och formgivare (62)

Mats Broberg och Johan Ridderstråle klättrar på listan efter ett starkt fjolår; de har haft spännande samarbeten med bland annat Klong och Asplund. Dessutom utnämnda till Årets designer på ELLE Decoration Swedish Design Awards i februari.

 

  1. Hanna Nova Beatrice

Chefredaktör Residence (54)

Med pennans makt och en tidskrift som forum skapar Nova Beatrice trender och uppmärksammar branschens stjärnor. Residence är ett magasin med 40 000 i upplaga och chefredaktören dyker upp i många sammanhang där det krävs erfarenhet och kompetens.

 

  1. Arkitektur- och designcentrum

Museum (46)

Statliga Arkdes hade ett stormigt 2014. I juli tvingades den djupt kritiserade chefen Lena Rahoult avgå. I december startade en beredning på kulturdepartementet om en sammanslagning av Arkdes och Moderna Museet. Kan den tillförordnade chefen Kerstin Brunnberg rida ut stormen?

  1. Dan Hallemar

Chefredaktör tidskriften Arkitektur (68)

Rutinerad skribent och respekterad debattör – men klättrar på listan främst tack vare den nya podcasten Staden som han gör tillsammans med urbanhistorikern Håkan Forsell. I denna kulturgärning till arkitektpod så lyckas duon vara både underhållande, folkbildande och engagerande.

 

  1. Dennis Dahlqvist

Konst- och designkritiker (57)

Ofta inblandad i mediala palavrer om konst och design. Stack under fjolåret ut hakan i debatter om bland annat Fotografiska museet och galleristen Dan Park. Men oftast lågmäld kritiker, kunde möjligen ta till brösttoner lite oftare?

 

  1. Per-Arne Andersson

Vd Kinnarps (67)

Kinnarps med Per-Arne Andersson i spetsen är störst på att sälja inredning till landets offentliga lokaler. Därmed har man onekligen makt att förändra utseendet i många offentliga rum – och sätta trender.

 

  1. Svante Öquist

Chefredaktör Elle Decoration (44)

Svante Öquist har varit med sedan Elle Decoration grundades 1992. Startade under 2014 något så otidsenligt – men trevligt – som en blogg. Maktfaktorn här är enkel att konkretisera: supertrogen läsekrets.

 

  1. Thomas Asplund

Vd och grundare Asplund (79)

Få aktörer har satt svensk design på kartan så som familjen Asplund gjort. 2015 firar de ett kvarts sekel som kvalitetshöjande stilbildare. Med tanke på 25-årsjubileet – får vi se några särskilt intressanta nyheter från Asplund under året?

  1. Note Design Studio

Designbyrå (63)

Ung byrå med stort mod. Vågar sticka ut – och har ett alldeles eget uttryck.

 

  1. Anders Dahl

Koncernchef Senab (80)

Anders Dahl basar över en av landets interiörjättar – och har därmed en självskriven plats på listan. Under 2014 stärkte Senab sin position i norra Sverige genom att öppna kontor och showroom i Edsbyn, Gävle, Sundsvall och Östersund.

 

  1. Thomas Johannesson

Vd Materia Group (72)

Klättrar några placeringar tack vare att han under 2014 blev ny ordförande för nystartade Svenska Möbelklustret (med syfte att ”stödja exportsatsningar, utbildning och kompetensförsörjning inom svensk möbelindustri”). Samtidigt fortsätter Materia vara en av landets största och mest innovativa möbelproducenter.

 

  1. Jan Valeskog

Ordförande i exploateringsnämnden och ansvarig för nya Slussen (Ny)

”Det kommer snart vara en stor grushög av Slussen om vi inte jobbar snabbt nu.” Så sa Jan Valeskog till Sveriges Radio i oktober. Hear, hear – men sedan dess har inte mycket hänt. Kan Valeskog få fart på diskussionen under 2015?

 

  1. Lars Bülow

Affärsområdeschef
Lammhults Design Group (76)

Släppte – lagom till bokmässan i Göteborg i höstas – tre härliga böcker inom möbeldesign. Lammhult har en stark roll och under 2014 poppade Bülow upp både här och där.

 

  1. Robert Mogert

Stadsbyggnads- och kulturborgarråd
i Stockholm. (Ny)

Doldis med nyvunnen makt. Hur han lyckas styra skutan i det politiska kaoset återstår att se.

 

  1. Björn Kusoffsky

Stockholm Design Lab (71)

Stockholm Design Lab – som fortsätter leverera – vann i fjol Årets Guldägg i Design för den visuella identiteten Ränder för Nordiska Museet.

 

  1. Agneta Hammer

Stadsbyggnadsdirektör Göteborg (47)

När det i fjol påstods att det inte finns någon samordning av Göteborgs stadsutveckling så röt Agneta Hammer ifrån i GP. 2015 och framåt är det upp till bevis.

 

  1. Åsa Bergman

Vd Sweco Sverige (73)

Det går inte att diskutera bort Swecos inflytande. Det massiva konsultföretaget uppmärksammades i år för sitt framgångsrika jämställdhetsarbete, vilket gör att Vd Åsa Bergman klättrar ett par placeringar på vår lista.

 

  1. Marge Arkitekter

Arkitektbyrå (98)

Sammandrag 2014 för Marge: Vinnare av Naturum på Öland samt nominerade till Kasper Sahlinpriset. Bland mycket annat. Fjolåret var ett bra år för Marge. Fortsätter de lika starkt?

 

  1. Mattias Gustavsson

Landskapsarkitekt och Vd Urbio (Ny)

Har skickligt nischat Urbio mot ekosystemtjänster i Stockholm. Mattias syns regelbundet i debattartiklar och deltog under hösten i STHLMNYC, en plattform för utbyte av idéer kring hållbar stadsplanering mellan städerna Stockholm och New York.

 

  1. Olle Forsgren

Stadsarkitekt Umeå (Ny)

Olle Forsgren är arkitekten med makt att förändra och påverka – men han är på tok för osynlig. Platsar på listan tack vare planen som han tog fram 2012 och som visar på en strategi för hur Umeå ska växa fram till och med 2050.

 

  1. Catharina Thörn

Sociolog (Ny)

Sociolog som i somras, tillsammans med Helena Holgersson, gav ut antologin Gentrifiering. 2015 publicerar hon tillsammans med Mats Franzén och Nils Hertting boken Stad till salu: Makten i stadskärnan och det offentliga rummet. Thörn tilldelades Sveriges Arkitekters Kritikerpris i fjol; juryn ville med priset peka på ”forskningens betydelse för att utveckla samhällsbyggandet.”

 

  1. Anders Wilhelmson

Arkitekt (75)

Arkitekturprofessorn designar med hjärta och hjärna, det är det värt att lyfta på hatten för. Hans engångstoalett fortsätter skapa trygghet för miljoner utsatta människor i tredje världen. Vi ser gärna att han dammar av skyskrapsfrågan 2015.

 

  1. Elisabet Anderson

Journalist (42)

Svenska Dagbladets vassa arkitektur- och stadsplaneringsreporter. Dalar i listan, men inte så mycket på grund av att hon tappat stilen – utan helt enkelt mot bakgrund av morgontidningarnas allt mer krympande upplagor.

 

  1. Allmännyttan (36)

Svårplacerad på en maktlista men likväl: Omöjlig att förbigå när det pratas bostäder. Fortfarande en aktör att räkna med.

 

  1. Maria Blom

Chefredaktör Arkitekten (82)

Basar över en tidning som, enligt de själva, når 95 procent av landets alla arkitekter. Det gör hennes maktposition självskriven.

 

  1. Staffan Bengtsson

Författare och journalist (51)

… och chefredaktör på tidskriften Bruno. Var under 2014 involverad i allt ifrån utställningar i Hallwylska palatset och inslag i SVT-magasinet Babel.

 

  1. Johan Lindau

Vd Blå Station (55)

Företagaren och designern Johan Lindau sätter design på kartan. Slåss mot piratkopiering av möbler. Kampen mot Kina är – onekligen – tuff. Men Lindau lär fortsätta denna David mot Goliat-strid under 2015.

 

  1. Anneli Hultén

Ordförande Göteborgs kommunstyrelse (94)

Vi gillar att Anneli Hultén vågar lämna kontorsstolen och korsa landsgränsen för att göra sin röst hörd. I november deltog hon på en stor konferens i London arrangerad av ansedda tidningen The Economist. Temat var stadsutveckling och hur dagens städer väljer att tackla framtida utmaningar och hitta hållbara infrastrukturlösningar. Nu hoppas vi på flera initiativ i samma klass under kommande 2015.

 

  1. People, People

Designstudio (66)

Nya prylar med en genomtänkt och hållbar design – där någonstans kan man ringa in trendiga People, People. Designstudion rider fortfarande på vågen efter framgången med den transparenta högtalaren i glas. Vad blir efterföljaren?

 

  1. Alexander Lervik

Designer (Ny)

En av Sveriges hetaste formgivare just nu. Lanserar sitt eget märke – Tingest – 2015 och har även ritat ett vidunderligt vackert hus på Filippinerna nyligen. Lervik arbetar med stora svenska och internationella producenter, däribland: Designhouse Stockholm, Johanson Design, Skandiform, Zero, Saas Instruments (Finland) och Moroso (Italien).

 

  1. Öresundsbron

Bildlig och bokstavlig bro (Ny)

Fler och fler danska arkitektkontor etablerar i Sverige, 3XN och Arkitema för att nämna ett par, och danska Christensen & Co Arkitekter var nominerade till Kasper Sahlinpriset. De utgör en spännande utmaning för de svenska kontoren och en katalysator för utvecklingen. Bron är den sammanbindande länken.

 

  1. Åke E:Son Lindman

Arkitekturfotograf (83)

Fortfarande landets mest högaktade och tongivande arkitekturfotograf. Vem utmanar honom 2015?

 

  1. Mikael Damberg

Näringsminister (Ny)

En svensk näringsminister har makt att påverka. När vi nu vet att Mikael Damberg är kvar på posten trots politiska stormar den senaste tiden är han självklar på listan. Han kommer i någon mening att påverka klimatet för arkitekter och designer under 2015.

 

  1. Kerstin Brunnberg

Tillförordnad chef för Arkitektur- och designcentrum och ordförande i kulturrådet (Ny)

Lyckas förbaskat skarpa Kerstin Brunnberg att få ordning på viktiga – men eftersatta och kritiserade – Arkitektur- och designcentrum under 2015? Vi är glada över rätt kvinna på rätt plats.

 

  1. Hedvig Hedqvist

Journalist (90)

Journalisten och författaren Hedvig Hedqvist har skrivit ett flertal böcker om formgivning och arkitektur, samt varit mångårig designskribent på Svenska Dagbladet. Släppte ny bok om formgivaren Bruno Mathsson i somras.

 

  1. Jacob Sahlqvist

Ordförande Sveriges arkitekter och marknadschef på White arkitekter (85)

Jacob Sahlqvists titlar motiverar i sig en plats på listan. En man i hans position borde ligga högre på listan. Hallå, var är du?

 

  1. Stina Cederholm

Featurechef, Svenska Dagbladet (Ny)

Dagstidningar har fortfarande ett starkt genomslag som opinionsbildare
– på Svenska Dagbladet är det Stina som bestämmer över bland annat form och design.

 

  1. Ernst Kirchsteiger (Ny)

Ernst sommar- och julprogram där han inreder och snickrar – och som ses av miljoner människor – väcker design- och skaparlust. En folkbildande mysfarbror, som får ta till både hammare och spik om han ska fortsätta på listan även nästa år.

 

  1. Magdalena Malm

Chef för statens konstråd (Ny)

De rödgröna ville i sin budget satsa på att nedgångna miljonprogramsområden skulle förskönas. 230 miljoner kronor ska enligt budgeten satsas på kulturverksamhet i särskilt utsatta områden.

 

  1. Vasco Trigueiros

Arkitekt (Ny)

Den här doldisen har varit inblandad i en rad högprofilerade projekt: 2008 ritade han till exempel Sveriges paviljong på världsutställningen i Zaragoza. Cone house i Stockholms skärgård är ett mer färskt exempel. Kliver Trigueiros in i rampljuset 2015?

 

  1. Karin Sköldberg

Vd på Trendgruppen (Ny)

I kraft av att Trendgruppen växer och får mer prestigefyllda uppdragsgivare blir
Karin Sköldberg också allt mer inflytelserik. Trendgruppen har gått från att vara rena ”underleverantörer” till att bli mer och mer delaktiga i hela marknadsföringsprocesser.

 

  1. Jonny Johansson

Chefsdesigner på Acne (89)

Ett av landets starkaste varumärken som med Jonny Johanssons säkra hand är en självklarhet på mode- och designscenerna världen över. Med nyöppnad butik i Los Angeles och kollektionen från Hilma af Klints 1900-talsverk som gjordes 2014 befäster varumärket sin ställning.

Prominet panel: Marcus Abrahamsson, Maria Lantz, Svante Öquist och Veronica Hejdelind

 

Bookmark and Share

Postat i Redaktionsbloggen | Inga kommentarer »

Lämna en kommentar

MAKTLISTAN