Rudbeckia
Co-Living

The Rudbeckia Kollektivhus - Co-Living with a Proud Swedish History

The Rudbeckia House is the result of the Rudbeckia association’s ambition to create housing for its members in Uppsala, Sweden, building on a proud Swedish history of “kollektivhus” – houses for collective living.

The Rudbeckia co-living house accommodates 40 apartments, all with entrances from the same square, which is an open space on the ground floor, connecting most of the social areas of the building. All residents’ enter their communal home through a shared open space at ground floor level called “the square”. This space connects the majority of the building’s social areas.

The members of the Rudbeckia association have participated in formulating/developing a program for the house that reflects the type of shared housing they want to create and live in. This has been done through larger member meetings with the developer and through surveys collecting wishes and opinions from the members. Communicating with future residents at an early stage creates long-term sustainable solutions for the building, a process that continues through all stages of the project.

CONCEPT
All the common areas on the ground floor encourage social interaction, through visual connections between rooms. This is also the case for the external spaces; towards the park, the side street and the courtyard.

The connection between inside and outside, both at the building’s entrances and in common areas that are used throughout the day, helps the outside spaces to feel safe even in the evening.

Common activities such as cooking and cultivation, through the cooperation and sharing of domestic work amongst residents, makes life easier, more economical and sustainable.

The collective cooking takes place in a large kitchen and dining room, where the residents take turn in the preparation of common meals.
The apartments have different sizes, accommodating for a variety of needs, ages and family structures of the residents.

The penthouse and surrounding roof terrace offer further spaces for cultivation, exercise, outdoor cooking and social interaction.

The Rudbeckia multigenerational co-living house embodies and realizes the benefits of collective housing: providing diverse ways of living and social, environmental and financial sustainability through sharing of tasks, space and things.

A SMARTER SOCIALLY SUSTAINABLE NEIGHBORHOOD
By sharing common areas, the collective house becomes a building where space is used more frequently and efficient during the day.

Sharing household activities such as cooking and cultivation makes life easier and more economical. This daily interaction and exchange also create social connections between the residents.

The apartments have different sizes, which means that the residents will consist of different family constellations and ages.
Waste management is done more efficiently than usual, since it is performed by a larger group of residents in an organized manner. Food waste can also be more controlled and possibly made into compost for the garden. This contributes to a more sustainable lifestyle.
The collective housing has a loading bay with a delivery room and cold storage next to the communal kitchen, which allows for unmanned deliveries. The cold storage room can also be used privately by residents.

THE ROOF TERRACE
The roof terrace offers a social space for the Rudbeckia residents. The space is green, spacious and suitable for both small and large groups to gather. There is also a heated roof pavilion. The terrace is a place to meet other residents, barbecue, read a book or just watch the surrounding scenery.

A generous wooden deck gives a warm feeling, which you can access barefoot if you prefer.
Cultivation beds provide, together with indoor cultivation, several possibilities for the residents.

There are both outdoor and indoor growing beds, also enabling cultivation. Raised growing beds create a good microclimate for plants and are ergonomically beneficial. By not having to bend over in order to dig, they are accessible to use for all ages.

The soil contains bi-color and pumice light-weight stone to create the best possible long-term plant conditions while also binding carbon dioxide. Rainwater from the roof is gathered via a down pipe in a rainwater tank from which irrigation water can be collected for cultivation. New soil is created in a compost for garden waste.

Trees, shrubs and perennials in various shades, grow in pallets and form a green setting for the social life on the terrace.

The plants are chosen to withstand dry conditions. Two growing beds are composed to function as “butterfly restaurants” to stimulate biodiversity.