Belatchew Arkitekter, Kengo Kuma, Sweco och Ulrika Wärmling tävlar om Liljevalchs Konsthalls tillbyggnad

11 mars 2013
Liljevalchs konsthall, foto: David Magnusson, hämtat från liljevalchs.se
Liljevalchs konsthall, foto: David Magnusson, hämtat från liljevalchs.se

Fastighetskontoret, Stockholms stad, inbjöd i december 2012 till prekvalificering avseende projekttävling för tillbyggnad till Liljevalchs konsthall på Södra Djurgarden i Stockholm. Till arkitekttävlingen om en ny konsthall intill Liljevalchs konsthall inkom 99 intresseanmälningar. Av dessa valdes fem tävlanden ut om deltagare i projekttävlingen.

Det team som Belatchew Arkitekter bildat tillsammans med den internationellt erkände japanske arkitektbyrån Kengo Kuma & Associates, teknikkonsultföretaget SWECO samt den svenska konstnären Ulrika Wärmling har valts ut som en av de fem tävlanden som går vidare i arkitekttävlingen. I den utvärdering som juryn gjort står att läsa:

”Ansökan presenterar tydligt hur teamet arbetar med konstnärligt inriktad arkitektur. De mycket goda referensobjekten visar hur teamet väl hanterar gestaltning av skala, ljus och material i kombination. Gestaltningen av fasad och skala är extraordinärt och suggestivt hanterad.”

Liljevalchs konsthall är en utställningsbyggnad på Djurgården i Stockholm. Byggnaden, invigd 1916, är uppförd efter ritningar av Carl Bergsten och räknas till den moderna arkitekturens genombrottsverk i Sverige. Konsthallen finansierades ursprungligen genom överskottsmedel ur C.F. Liljevalchs dödsbo. Sedan år 1974 tillhör konsthallen Stockholms stad. Som museibyggnad är den en av Nordens största. Liljevalchs leds sedan år 2008 av Mårten Castenfors. (källa: Nationalencyklopedin)

Mer information om tävlingen här >>

Mer information om Liljevalchs här >>

Om Kengo Kuma and Associates

Kengo Kuma and Associates är en japansk arkitektbyrå grundad av den internationellt erkände arkitekten Kengo Kuma 1990 med kontor i Tokyo och Paris. Kuma har en gedigen akademisk karriär vid universiteten i Columbia, Keio och Tokyo. Kuma har mottagit ett flera utmärkelser och byråns verk finns publicerade i ett stort antal böcker och tidskrifter. Kengo Kuma and Associates har formgivit flera muséer.

Mer information om Kengo Kuma and Associates här >>

Om SWECO

Sweco är ett internationellt teknikkonsultföretag som erbjuder kvalificerade konsulttjänster med högt kunskapsinnehåll. Uppdragen handlar om allt från förstudier, utredning och strategisk planering till design, konstruktion, projektering och projektledning. I Sverige har Sweco cirka 2 600 anställda på ca 50 orter. Sweco är noterat på NASDAQ OMX Stockholm.

Mer information om Sweco här >>

Om Ulrika Wärmling

Ulrika Wärmling är en svensk konstnär med examen från Kungl Konsthögskolan 2002. Wärmling är verksam i Stockholm och har i sitt konstnärskap intresserat sig för en rad subkulturer, bland andra anarkafeminister, den japanska Lolitakulturen samt den viktorianskt inspirerade gothkulturen. Wärmling arbetar främst med måleri och fotografi. Hon har haft separatutställningar i bland i Stockholm, Uppsala, Linköping och New York. Wärmlings verk finns representerade i konstsamlingar hos Bonniers, Kiasma, Statens konstråd och Sveriges Allmänna Konstförening.

Mer information om Ulrika Wärmling här >>

2024, RUM
2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet