God jul och Gott nytt år!

18 december 2020

Med anledning av att ArkDes årliga tävling om Årets Pepparkakshus anordnades för den 30 gången 2020 fick Belatchew Arkitekter i uppdrag att ta fram ett särskilt jubileumshus. Tanken var att vårt pepparkakshus skulle förverkligas av en av Sveriges bästa konditorer. Dock kom pandemin emellan och den fysiska pepparkakshusutställningen ställdes in.

Vi valde då att ta fram en virtuell version av jubileumshuset i AR (augmented reality) som går att se nedan. Genom att klicka på AR-ikonen i bildens högra hörn kan du ta fram en QR-kod så att du kan gå på upptäcktsfärd och kika in i modellens olika fönster.

Temat för årets pepparkakshusutställning är ”avstånd”. Vår tolkning av temat är ett hus med grannar som bor sida vid sida men som på grund av pandemin inte kan mötas. Istället projicerar var och en sitt budskap rakt ut i cyberrymden till det digitala rummet som har blivit vårt nya vardagsrum. Högst upp på huset tronar en ensam stol, symbol för den isolering som det påtvingade avståndet har lett till, innesluten i en virussäker glasbubbla. I husets fönster var den ursprungliga planen att olika scener som visade pandemins konsekvenser skulle utspela sig. I vår AR-version har vi ersatt dessa med projekt vi har jobbat med under året. Dessa finns också under belatchew.com/projekt.

God Jul och Gott Nytt År!

BuzzBuilding in Archinect, 2014.
Read more
Rahel Belatchew in HSB Uppsala 80 år, 2013
Read more
Twist in Trä! #2 2015
Read more
Strawscraper in VICE August 2013
Rahel Belatchew in Form Magazine
Read more
Rahel Belatchew portrayed in ICON Magazine #7 2012.
Read more
"stockholm loop project reuses existing structures to create new infrastructure, by belatchew labs"
Read more
Discus featured by @ArchDaily
ArchDaily
DesignBoom: belatchew arkitekter's irregular high rise will become a symbol of swedish modernity
DesignBoom >>>
In 2017 Green Savers published an article about InsectCity.
INSECTCITY: QUINTA DE INSECTOS PODE TORNAR ESTOCOLMO AUTO-SUFICIENTE
In 2017 Swedish magazine RUM published an article about Fjärilen.
Tidskriften Rum
“Rahel Belatchew of the Swedish urban design practice, Belatchew Arkitekter, highlighted an experimental proposal of how urbanites in Stockholm could one day get their food.”
And the World Building of the Year is...