Se vårt pepparkakshus i AR

18 december 2020

Med anledning av att ArkDes årliga tävling om Årets Pepparkakshus anordnades för den 30 gången 2020 fick Belatchew Arkitekter i uppdrag att ta fram ett särskilt jubileumshus. Tanken var att vårt pepparkakshus skulle förverkligas av en av Sveriges bästa konditorer. Dock kom pandemin emellan och den fysiska pepparkakshusutställningen ställdes in.

Vi valde då att ta fram en virtuell version av jubileumshuset i AR (augmented reality) som går att se nedan. Genom att klicka på AR-ikonen i bildens högra hörn kan du ta fram en QR-kod så att du kan gå på upptäcktsfärd och kika in i modellens olika fönster.

Temat för årets pepparkakshusutställning är ”avstånd”. Vår tolkning av temat är ett hus med grannar som bor sida vid sida men som på grund av pandemin inte kan mötas. Istället projicerar var och en sitt budskap rakt ut i cyberrymden till det digitala rummet som har blivit vårt nya vardagsrum. Högst upp på huset tronar en ensam stol, symbol för den isolering som det påtvingade avståndet har lett till, innesluten i en virussäker glasbubbla. I husets fönster var den ursprungliga planen att olika scener som visade pandemins konsekvenser skulle utspela sig. I vår AR-version har vi ersatt dessa med projekt vi har jobbat med under året. Dessa finns också under belatchew.com/projekt.

God Jul och Gott Nytt År!

2024, RUM
2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet