Belatchew Arkitekters kyrka prisad av World Architecture Festival

20 november 2017

Belatchew Arkitekters utformning av kyrka åt den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen i Stockholm fick utmärkelsen ’Highly Commended’ av World Architecture Festival i Berlin.

World Architecture Festival är världens största internationella arkitekturevent där årets främsta byggnader runt om i världen koras. I år ägde festivalen rum den 15 – 17 november i Berlin.

Juryn uppskattade kyrkans starka skulpturala inslag, kopplingen till historien över gränserna och hur den erbjuder en mötesplats till fler än enbart församlingen.

– Att bli premierad i ett internationellt sammanhang som World Architecture Festival är särskilt roligt då det visar att våra projekt håller en internationell standard, säger Rahel Belatchew, Chefsarkitekt, VD och grundare, Belatchew Arkitekter.
 
– Just det här projektet visar också hur en byggnad avsedd för en församling samtidigt kan bli en mötesplats för en stadsdel. Broar byggs över kulturer för en bättre social sammanhållning och byggnader i staden nyttjas optimalt. Båda dessa aspekter har en avgörande betydelse för framtidens hållbara städer, avslutar Rahel Belatchew.

 

OM KYRKAN

Projektet handlar om att skapa en plats för församlingen samt att bringa samman en gammal tradition med moderna behov i en annan del av världen.

Byggnaden består av infärgad betong som tar upp färgen från den röda afrikanska jorden och materialiteten från de unika klippkyrkorna i Lalibela i norra Etiopien. Känslan av tyngd inspirerad av klippkyrkorna förstärks av de utåt lutande väggarna. Interiört framträder den skandinaviska trätraditionen genom trästrukturen som bär kupolen.

Det viktigaste inslaget i kyrkan är den stora, runda kyrksalen med en central kupol. Den medvetna introverta volymen tar upp dagsljus från ovan och undviker öppningar i fasaden. Frånvaron av öppningar i fasaden gör det möjligt för besökaren att inleda en inre andlig resa utan distraktion från omgivningarna. De fönsterlösa fasaderna förbättrar också byggnadens skulpturala inslag och betonar den röda betongens grova materialitet.

 

 

BILDER

https://belatchew.com/images/Belatchew-Arkitekter-Ethiopian-Church-Night-View.jpg

https://belatchew.com/images/Belatchew-Arkitekter-Ethiopian-Church-Day-View-01.jpg

https://belatchew.com/images/Belatchew-Arkitekter-Ethiopian-Church-Day-View-02.jpg

 

 

KONTAKTUPPGIFTER

Rahel Belatchew, Chefsarkitekt, VD och grundare, tel 070-174 94 32, pr@belatchew.com, Twitter och Instagram: @rahelbelatchew

David Lerdell, PR & kommunikation, tel 072-320 34 70, pr@belatchew.com

Webb: www.belatchew.com, Twitter och Instagram: @belatchew

 

 

OM BELATCHEW ARKITEKTER

Belatchew Arkitekter grundades 2006 av Rahel Belatchew. Kontoret har sitt säte i Stockholm, Sverige, men verksamheten är internationell. Belatchew Arkitekter arbetar inom ett brett spektrum av projekt, från stadsplanering och bostäder till interiörer, kontor och detaljhandel. Under företagets första 10 år har Belatchew Arkitekter vuxit till att omfatta även den mycket uppmärksammade innovativa studion Belatchew Labs samt fastighetsutveckling för att förverkliga projekt med höga arkitektoniska kvaliteter i egen regi.

Rahel Belatchew har en magisterexamen i arkitektur från Ecole Spéciale d’Architecture i Paris, och har verkat som arkitekt i Paris, Luxemburg, Tokyo och Stockholm. Rahel Belatchew har utsetts till Årets Arkitekt och Belatchew Arkitekter/Labs har mottagit flera utmärkelser under senare år, bland annat Architectural Review MIPIM Future Project Award 2015, Smart Living Challenge 2014 och det nationella formpriset Design S 2014.

2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet
2019, Dagens Nyheter