Rahel Belatchew om språk, arkitektur och minnen i Sommar i P1

10 juni 2021

Rahel Belatchew är en av sommarvärdarna i 2021 års upplaga av Sommar i P1. Sommar i P1 sänds med start på midsommardagen 26 juni, och Rahel Belatchews sommarprogram sänds den 13 augusti.

Sommarvrd 2021

Rahel Belatchew är en av sommarvärdarna i 2021 års upplaga av Sommar i P1. Sommar i P1 sänds med start på midsommardagen 26 juni, och Rahel Belatchews sommarprogram sänds den 13 augusti.

 

Rahel Belatchew har ägnat sitt liv åt arkitektur och hur stadsutveckling möter en förändrad livsstil och menar att arkitekturen utgör fonden för människors liv. 

Rahel Belatchew har en magisterexamen i arkitektur från Ecole Spéciale d’Architecture i Paris. Parallellt med studierna ägnades mycken tid åt att dans, silver- och glassmide samt kläddesign. Rahel verkade som arkitekt i Paris, Luxemburg och Tokyo innan hon 2006 grundade det egna arkitektkontoret, Belatchew Arkitekter, i Stockholm.

Vid sidan om arkitektkontoret driver även Rahel den experimentella studion Belatchew Labs i syfte att finna lösningar på stadens utmaningar genom metodutveckling, digitalisering och hållbar arkitektur. Rahel Belatchew bedriver även fastighetsutveckling för att förverkliga projekt med höga arkitektoniska kvaliteter i egen regi.

Exempel på projekt som rönt stor uppmärksamhet är Nackas kommande landmärke Discus, Florahuset i Midsommarkransen, kollektivhuset Rudbeckia i Uppsala, den håriga skyskrapan Strawscraper, den urbana insektsfarmen BuzzBuilding samt ett antal villor.

Rahel Belatchew har utsetts till Årets arkitekt och Belatchew Arkitekter och har fått flera utmärkelser, bland annat Architecture Masterprize, World Architecture News Awards, Architectural Review MIPIM Future Project Award, Smart Living Challenge och det svenska nationella designpriset Design S.

Belatchews verk har visats på flera museer och Rahel har representerat Sverige på arkitektoniska evenemang runt om i världen, som London, Reykjavik och Mumbai. Rahel har deltagit i juryer för flera prestigefyllda utmärkelser i Sverige och internationellt.

Rahel Belatchew deltar i egenskap av arkitekt återkommande i flera TV- och radioprogram. Belatchew föreläser även regelbundet om arkitektur och stadsbyggnad i Sverige och utomlands.

– Mitt Sommar kommer att handla om språk, arkitektur och minnen. Varför dessa hänger ihop och varför arkitektur är en angelägenhet för alla, säger Rahel Belatchew, Sommarvärd, VD och grundare, Belatchew Arkitekter AB.

Snabbfakta:

  • Arkitekt och fastighetsutvecklare, 52 år.
  • Född i Addis Abeba, uppväxt i Addis, Moskva och Uppsala, bosatt i Stockholm.
  • Debuterar som Sommarvärd.
  • Producent: Per Berg

 

Sveriges Radios pressinformation

Bibi Rödöö presenterade de 58 värdarna i P1 den 10 juni. En sändning som även kan höras i Sveriges Radio Play och ses i SVT Play.

Presentationen kommer även att finnas tillgänglig med bild och andra medier ges möjlighet att sända den i sina kanaler:

  • Radiosändningen kan bäddas in på andra webbsidor.
  • Tv-sändningen kommer att vara tillgänglig för andra medier att sända i sina kanaler.
  • Intervjuer med Sommarvärdarna kan göras på distans och pressbilder kommer att finnas.

Vid intresse för att bädda in radioljudet, ta del av bildströmmen och göra intervjuer med Sommarvärdar, anmäl till pressansvariga eva.sahlin@sverigesradio.se eller molly.brunner@sverigesradio.se.

Porträttbilder (Sveries Radios Sommar i P1-bilder): http://belatchew.com/downloads/sommar.zip

Porträttbilder (fotograf: Jenny Öhman): http://belatchew.com/downloads/rahelbelatchew.zip

Projekt i urval: http://belatchew.com/downloads/projekt.zip

 

Kontaktuppgifter

Rahel Belatchew, Chefsarkitekt, VD och grundare, tel 070-174 94 32, pr@belatchew.com, Twitter och Instagram: @rahelbelatchew

Webb: https://belatchew.com/, Twitter och Instagram: @belatchew
 

Om Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter är en formstark arkitektbyrå som jobbar proaktivt med människan i centrum.

Det är med utgångspunkt i människan som vi skapar ett hållbart samhälle där arkitekturen utgör fonden för människors liv.

Vi jobbar proaktivt med innovation och tar gärna egna initiativ till projekt och samarbeten.

Vi är formstarka och lever enligt devisen att god arkitektur idag är morgondagens kulturarv.

Belatchew Arkitekter grundades 2006 av Rahel Belatchew och består idag av ett tjugotal arkitekter och byggnadsingenjörer. Kontoret har sitt säte på Södermalm i Stockholm med en internationell verksamhet. Projekten återfinns inom ett brett fält, från bostäder och kontor till samhällsfastigheter. Utöver förmågan att leverera projekt av hög kvalitet värnar vi en god projektekonomi och håller en nära dialog med våra uppdragsgivare där lyhördhet är av stor betydelse.

2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet
2019, Dagens Nyheter