Inre hamnen
Bostäder

Två bostadskvarter i Norrköpings nya stadsdel Inre hamnen

Läget är centralt och precis vid vattnet längs Motala ström. Bostadshusen är utformade för att tilltala olika målgrupper bland Hyresbostäders hyresgäster.

Kvarter G2 ligger i ett exklusivt läge med en av fasaderna mot den nya kanalen som byggs utmed kvarteret och en annan fasad mot områdets nya park. Byggnaden innehåller flexibla lägenheter för olika typer av hushåll. Lägenheterna kan användas dels med flera lika stora sovrum för flera vuxna där de boende delar på övriga ytor i lägenheten eller med en kombination av parsovrum och mindre sovrum för vuxna med barn. Visa kan även koppla på en uthyrningsdel. Huset har en gemensam takterrass med växthus som också kan fungera som samlingslokal för de boende. Bottenvåningen innehåller bland annat utrymmen för lånecyklar, leveransskåp och lånekajaker som kan sjösättas bakom huset via en direkttrappa ned i kanalen.

Kvarter L2 har ett hörnläge mot ett av de viktigaste stråken genom området och får områdets första förskola i bottenvåningen. Gården samnyttjas av boende och förskola för att komma till användning under större delar av dygnet. På samma sätt planeras förskolans kök kunna vara en tillgång för de boende i kvarteret för gemensamma måltider då förskoleverksamheten har slutat för dagen.

Bostäderna i våning 2 och uppåt ska vara ett all-inclusive-boende, med tillgång till allt invid dörren. Leveranslådor finns på varje våningsplan och utanför dörren finns en solig loftgång med sittplatser som bjuder in till sociala möten. Cykeln kan tas med fram till lägenheten och hissas upp på väggen utanför. Ovanpå förskolans tak har de boende tillgång till en mer privat gård, med möjlighet till egen odling. Takvåningen har även ett smalt växthus i soligt läge för vinterodling.

I stadsdelen kommer det finnas ett digitalt nätverk som ger information om närservice i området, som restaurangmenyer, öppettider i butiker, kollektivtrafik och lediga lånefordon mm.

2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet
2019, Dagens Nyheter