Eco House

5 december 2007

ekologiskt hus eco house groen arkitektur

Willa Nordic lanserar ekologiskt designhus- Årets Arkitekt bakom ”Eco House”

­Eco House innebär en helt ny typ av prefabricerat hus som kombinerar miljömedvetenhet med hög designgrad. Det nya typhuset har skapats för den designmedvetna familjen som vill leva ekologiskt till ett överkomligt pris. Villan i obehandlat trä byggs med en rad smarta lösningar utan att ge avkall på känslan av skräddarsydd design.

– På marknaden för prefabricerade hus finns det inte något som Eco House i dag. För mig känns det rätt att samarbeta med Willa Nordic eftersom de värdesätter god arkitektur och levererar hus av hög kvalitet till rimligt pris, säger Rahel Belatchew Lerdell, prisbelönt arkitekt som ritat det nya huset åt Willa Nordic.

Huset, inklusive taket, kläs helt i obehandlat trä utan färg som innehåller kemikalier och har tilltagen isolering i ytterväggar och tak för minimal energiförlust. Man har tagit speciell hänsyn till smart källsortering som gör det enkelt att återvinna i vardagen samt jobbat med förnyelsebara material och grönska som renar luften.

Ett uterum, i form av en förlängd huskropp på ena kortsidan, fungerar som ett grönt rum med växtbeklädd pergola. Växtligheten skapar ett lummigt rum mellan ute och inne. I takt med att klängväxterna vandrar upp längs pergolans sidor ändrar huset karaktär och får en levande fasad klädd med löv där årstiderna återspeglas. Uterummet kan även utnyttja solenergin till husets uppvärmning.

­- Vi tycker att det ska vara enkelt och ekonomiskt att leva ekologiskt. Eco House ska representera den sunda livsstilen och underlätta för våra kunder i vardagen, samtidigt som det håller hög kvalitet och är snyggt. Att det är den erkänt skickliga arkitekten Rahel Belatchew Lerdell som ritat huset är mycket roligt, säger Anders Dahl, VD för Willa Nordic.

Eco House har en genomtänkt planlösning som hushåller med markytan. Det är en 1,5-plans villa med 3,5 meter i takfotshöjd vars fyra sovrum är fördelade på 160 kvadratmeter. En öppen planlösning främjar samvaro samtidigt som det finns möjlighet att skapa avskildhet. Uppvärmningen sker i form av en frånluftsvärmepump. En centralt placerad kamin kan också bidra till uppvärmningen i hela huset. Tack vare Willa Nordics egenutvecklade tillverkningsprocess kan Eco House erbjudas till ett i sammanhanget överkomligt pris på 2,8 miljoner kronor.

Rahel Belatchew Lerdell har av tidningen Wallpaper utsetts till en av världens 101 mest spännande arkitekter 2007. Hon blev också av tidningen Residence utsedd till Årets Arkitekt genom att tilldelas Det Stora Formpriset 2006. Samarbetet med Willa Nordic innebär att hon står för design och ritning och Willa Nordic för produktionen.

Willa Nordic skapar skräddarsydda kvalitetshus med hög designgrad. Detta görs på ett tids- och kostnadseffektivt sätt tack vare en unik byggprocess som Willa Nordic har utvecklat. Sedan 1989 har Willa Nordic skapat över 2 500 individuella hem i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland och Island.

###

2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet
2019, Dagens Nyheter