Belatchew Arkitekters urbana insektsfarm på plats i London

13 februari 2019

Insektsfarmen BuzzBuilding – Belatchew Arkitekters förslag för hur städer kan bli självförsörjande på protein – har tidigare placerats i Stockholm och i Taiwans huvudstad Taipei.

Nu har turen kommit till London och Roca Gallery där BuzzBuilding visas upp inom ramen för utställningen ”London 2026: recipes for building a food capital”, som visar upp kreativa visioner, arkitektoniska planer och projekt från hela världen som utforskar hållbar integration av mat i ett urbant sammanhang. Utställningen har tidsmässigt placerats i London år 2026, året då Storbritanniens huvudstad kommer att överstiga 10 miljoner invånare. Utställningen rör sig kring konceptet ”agritektur”, det vill säga byggnader som kan odla mat och som kommer att vara en del av våra stadslandskap framöver.

”Vi är överväldigade över det intresse som världen har visat vår BuzzBuilding, och det är glädjande att vi nu har möjlighet att visa hur BuzzBuilding kan lösa Londons proteinbehov på Roca London Gallery”, säger Rahel Belatchew, Chefsarkitekt, VD och grundare av Belatchew Arkitekter.

”Vi ser också fram emot att diskutera vårt förslag om hur man gör städer självförsörjande vad gäller protein som ett exempel på ”agritektur” – byggnader som odlar mat – tillsammans med en panel, där bland annat Carolyn Steel medverkar, vars bok ”Hungry ”City” lyfter fram kopplingen mellan staden och den mat stadens invånare behöver, avslutar Rahel Belatchew.

Utställningen är kurerad av Department 22 och äger rum på Roca London Gallery, formgivet av Zaha Hadid. Utställningen öppnas med ett vernissage onsdagen den 13 februari 2019 som bland annat innehåller en paneldiskussion med arkitekten och författaren Carolyn Steel, kuratorn May Rosenthal Sloan, ingenjören Nick Jeffries samt kuratorn Clare Brass vid sidan av Rahel Belatchew.

Mer om utställningen: http://www.rocalondongallery.com/en/activities/detail/206

Fakta om insekter, proteinproduktion och BuzzBuilding

År 2050 beräknas jorden befolkas av 9 miljarder människor och en fråga som söker sitt svar är hur en hållbar livsmedelsproduktion som räcker till utan att belasta miljön kan se ut. En lösning är att hitta alternativ till köttprotein, och en sådan proteinkälla är insekter.  Det finns ungefär 1900 ätbara arter, och 2 miljarder av världens befolkning äter redan insekter idag. Proteinproduktion från insekter är betydligt mer effektiv än köttproduktion, det krävs till exempel 10 kg foder för att framställa 1 kg nötkött, men med samma fodermängd kan man få 9 kg insekter.

För att åskådliggöra hur en urban insektsproduktion kan se ut har Belatchew Labs tagit fram insektsfarmen BuzzBuilding och som med 1 150 m² på 3 våningar erbjuder 10 350 m² odlingsyta. BuzzBuilding består av en byggnad som integrerar hela produktionsflödet av insekter, från ägg till färdig insekt. Därutöver inrymmer BuzzBuilding en säker hemvist för utrotningshotade vildbin, som förutom att tillförsäkra hotade binarters fortsatta liv även bidrar till en blommande och fruktbar stad.

Den bärande konstruktionen i byggnaden är en stålram som är inspirerad av ett exoskelett, dvs ett yttre skelett som gör BuzzBuilding insektslik. På bottenvåningen finns en restaurang där insekter både tillagas och säljs. Målet är att göra produktionen offentlig, så att den till skillnad mot den undangömda köttproduktionen bjuder in till observation och delaktighet samt kunskap om var vår mat kommer ifrån.

BuzzBuilding har vunnit en rad utmärkelser som Architectural Review MIPIM Future Project Award, Smart Living Challenge Award samt Sveriges nationella designpris Design S.

Högupplösta bilder och infografik går att ladda ned från http://belatchew.com/downloads/buzzbuilding.zip

Kontaktuppgifter

Rahel Belatchew, Chefsarkitekt, VD och grundare, tel 070-174 94 32, pr@belatchew.com, Twitter och Instagram: @rahelbelatchew

Webb: www.belatchew.com, Twitter och Instagram: @belatchew

Om Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter är ett Stockholmsbaserat arkitektkontor. Projekten kännetecknas av verkshöjd, innovation och spets inom hållbarhet och återfinns främst inom bostäder, kontor och samhällsfastigheter. Den experimentella studion Belatchew Labs har rönt stort internationell uppmärksamhet för sina visionära projekt. Rahel Belatchew har utsetts till Årets Arkitekt och Belatchew Arkitekter/Labs har mottagit flera utmärkelser under senare år, bland annat Architectural Review MIPIM Future Project Award 2015, Smart Living Challenge 2014, det nationella formpriset Design S 2014, Architecture Masterprize 2018 samt World Architecture News Awards 2018.

2024, RUM
2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet