Domaren
Bostäder

Kvarteret Domaren i Norrköping

Kvarteret Domaren ligger längs den trädkantade avenyn Södra Promenaden i Norrköping. Här ritar Belatchew Arkitekter tre punkthus med yteffektiva lägenheter i olika storlekar åt Hyresbostäder Norrköping.

Status
Under uppförande, inflytt 2020
Plats
Norrköping
Typ
Bostäder
Klient
Hyresbostäder Norrköping

Kvarteret Domaren ligger centralt inom utvecklingsområdet för centrala Norrköping. Tillsammans med Hyresbostäder Norrköping vill Belatchew Arkitekter skapa ett boende med fina kvaliteter, som på bästa sätt nyttjar närheten till parken.

För att skapa siktlinjer mellan parken och gatan delas de 82 lägenheterna upp på tre kubiska punkthus med olika vridningar. Husen är gestaltade som tre monoliter med strama fasader, med en lekfull placering på tomten. Vridningarna bidrar både till informella och inbjudande mellanrum mellan husen, samt ger de boende mindre insyn och mer utsikt. Fasaderna är murade i ljust tegel med en sockel i mörkare kulör. Mot korsningen Ektorpsgatan/Södra Promenaden ligger en lokal med stora glaspartier. I utemiljöerna mellan husen vävs band av grönska och sittplatser in i de halvpublika passagerna från gata till park. Lägenheterna är yteffektiva och alla förutom ettorna har balkong eller uteplats. Parkering för de boende löses i garage under husen och här planeras det även för ett skyddsrum.