Bostäder

Florahuset

Midsommarkransen

High tech möter no tech. Stad möter natur. Puls möter grönska. Ett hus med perfekta kontraster. Ett hus för framtidens boende.

Flora är ett bostadshus ritat av Belatchew Arkitekter mitt i en av Stockholms hetaste stadsdelar Midsommarkransen. Ett hållbart och flexibelt boende med inflyttning 2020.

Byggnaden ligger längs med Bäckvägen och förstärker huvudgatans bebyggda karaktär och adderar ett nytt samtida uttryck. I gatuplan finns plats för café med öppen och välkomnande uteservering. Tomtens sluttande karaktär gör att två separata våningar kan nås med entré från både Bäckvägen och Cedergrensvägen. Insprängt i terrängen, under byggnaden, ligger garaget exklusivt för Floras boende.

Fasaden kläs i trä, vilket återspeglar vår tids omsorg om miljön och är ett levande material med naturliga skiftningar och nyanser. Taket kläs i sedum och örter, vilket ger hem åt insekter och fjärilar, samtidigt som det återskapar byggnadens gröna avtryck på platsen. Lägenheterna är luftiga och ljusa tack vare de många ljusinsläppen och den höga takhöjden. Alla lägenheter är rustade med golvvärme vilket ger en skön och jämn uppvärmning av rummen, där inga radiatorer behövs. I lägenheterna designas och platsbyggs en smart förvaringsvägg i trä, en signaturvägg som ger varje lägenhet karaktär. Alla lägenheter har fransk balkong. Lägenheterna mot gården får stora balkonger med söderläge och högst upp i fastigheten får lägenheterna terrasser som sträcker sig längs hela fasaden.

Byggnadens träfasad har modifierats på molekylnivå för längre hållbarhet. Solceller kommer placeras på taket tillsammans med hem åt insekter och fjärilar. Smarta digitala lösningar som till exempel styrning av belysning, ljud och sensorkranar kommer finnas i lägenheterna. Digital postbox och digitalt fastighetsregister kommer placeras i huset, samt en monitor som visar avgångar för buss och tåg. Det kommer också finnas en möjlighet till utlåning av föreningens el-cyklar.

Mer om Flora finns på florahuset.se

Klient: Belatchew Fastigheter och Sveafastigheter Utveckling.

BuzzBuilding in Archinect, 2014.
Read more
Rahel Belatchew in HSB Uppsala 80 år, 2013
Read more
Twist in Trä! #2 2015
Read more
Strawscraper in VICE August 2013
Rahel Belatchew in Form Magazine
Read more
Rahel Belatchew portrayed in ICON Magazine #7 2012.
Read more
"stockholm loop project reuses existing structures to create new infrastructure, by belatchew labs"
Read more
Discus featured by @ArchDaily
ArchDaily
DesignBoom: belatchew arkitekter's irregular high rise will become a symbol of swedish modernity
DesignBoom >>>
In 2017 Green Savers published an article about InsectCity.
INSECTCITY: QUINTA DE INSECTOS PODE TORNAR ESTOCOLMO AUTO-SUFICIENTE
In 2017 Swedish magazine RUM published an article about Fjärilen.
Tidskriften Rum
“Rahel Belatchew of the Swedish urban design practice, Belatchew Arkitekter, highlighted an experimental proposal of how urbanites in Stockholm could one day get their food.”
And the World Building of the Year is...