Florahuset
Bostäder

Ett nytt bostadshus i hjärtat av Midsommarkransen

Flora är ett bostadshus ritat av Belatchew Arkitekter mitt i en av Stockholms hetaste stadsdelar Midsommarkransen. Ett hållbart och flexibelt boende med inflytt 2020. High tech möter no tech. Stad möter natur. Puls möter grönska. Ett hus med perfekta kontraster. Ett hus för framtidens boende.

Status
Färdigställt och inflyttning 2020
Plats
Midsommarkransen, Stockholm
Typ
Bostadshus
Klienter
Belatchew Fastigheter och Sveafastigheter

Photos: Michael Perlmutter

Byggnaden ligger längs med Bäckvägen och förstärker huvudgatans bebyggda karaktär och adderar ett nytt samtida uttryck. I gatuplan finns plats för café med öppen och välkomnande uteservering. Tomtens sluttande karaktär gör att två separata våningar kan nås med entré från både Bäckvägen och Cedergrensvägen. Insprängt i terrängen, under byggnaden, ligger garaget exklusivt för Floras boende.

Fasaden kläs i trä, vilket återspeglar vår tids omsorg om miljön och är ett levande material med naturliga skiftningar och nyanser. Taket kläs i sedum och örter, vilket ger hem åt insekter och fjärilar, samtidigt som det återskapar byggnadens gröna avtryck på platsen. Lägenheterna är luftiga och ljusa tack vare de många ljusinsläppen och den höga takhöjden. Alla lägenheter är rustade med golvvärme vilket ger en skön och jämn uppvärmning av rummen, där inga radiatorer behövs. I lägenheterna designas och platsbyggs en smart förvaringsvägg i trä, en signaturvägg som ger varje lägenhet karaktär. Alla lägenheter har fransk balkong. Lägenheterna mot gården får stora balkonger med söderläge och högst upp i fastigheten får lägenheterna terrasser som sträcker sig längs hela fasaden.

Byggnadens träfasad har modifierats på molekylnivå för längre hållbarhet. Solceller kommer placeras på taket tillsammans med hem åt insekter och fjärilar. Smarta digitala lösningar som till exempel styrning av belysning, ljud och sensorkranar kommer finnas i lägenheterna. Digital postbox och digitalt fastighetsregister kommer placeras i huset, samt en monitor som visar avgångar för buss och tåg. Det kommer också finnas en möjlighet till utlåning av föreningens el-cyklar.

Mer om Flora finns på florahuset.se

2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet
2019, Dagens Nyheter