Kyrka

Etiopisk Kyrka

Etiopisk Kyrka

Ny kyrka för den Etiopiska Ortodoxa Tewahedo-församlingen i Hagsätra.

Belatchew Arkitekters utformning av kyrka åt den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen i Stockholm fick utmärkelsen ’Highly Commended’ av World Architecture Festival som pågår i Berlin.

Läs mer i pressmedddelandet >>

Byggnaden var från början en matvaruhandel, som de senaste 30 åren använts som tillfällig kyrka av Etiopiska Ortodoxa Tewahedo-församlingen. Församlingen växer och är idag sätet för kyrkans svenska ärkestift, och behövde därmed en större kyrka.

Den ursprungliga byggnaden är rektangulär med kyrkorummet placerat i ena ändan. I och med tillbyggnaden flyttas kyrkorummet till en ny cirkulär byggnad som placeras på ena kortsidan av byggnaden. Den cirkulära formen och kupolen hämtar inspiration från etiopiska kyrkor som ofta är hexagonala, oktagonala eller cirkulära byggnader med kupoler. Enligt tradition är altaret placerat i öster.

Byggnaden består av infärgad betong som tar upp färger och materialitet från de unika klippkyrkorna i Lalibela i norra Etiopien. Känslan av tyngd förmedlas också av kyrkorummets utåtlutande väggar.

Byggnaden består av en präglad volym, kyrkorummet, som kompletteras av den resterande mer lågmälda byggnaden. Från den förbipasserande vägen samt från existerande bostadsbyggnader ser man byggnaden ovanifrån. Kupoltaket görs i kopparliknande plåt och runtom kupolen släps ljus in via ett glastak.

Det nuvarande kyrkorummet görs om till festlokal, och ges en högre takhöjd med taklanterniner för att få in mer ljus. I den existerande byggnaden skapas också et ny verksamhetslokal för sociala aktiviteter.

BuzzBuilding in Archinect, 2014.
Read more
Rahel Belatchew in HSB Uppsala 80 år, 2013
Read more
Twist in Trä! #2 2015
Read more
Strawscraper in VICE August 2013
Rahel Belatchew in Form Magazine
Read more
Rahel Belatchew portrayed in ICON Magazine #7 2012.
Read more
"stockholm loop project reuses existing structures to create new infrastructure, by belatchew labs"
Read more
Discus featured by @ArchDaily
ArchDaily
DesignBoom: belatchew arkitekter's irregular high rise will become a symbol of swedish modernity
DesignBoom >>>
In 2017 Green Savers published an article about InsectCity.
INSECTCITY: QUINTA DE INSECTOS PODE TORNAR ESTOCOLMO AUTO-SUFICIENTE
In 2017 Swedish magazine RUM published an article about Fjärilen.
Tidskriften Rum
“Rahel Belatchew of the Swedish urban design practice, Belatchew Arkitekter, highlighted an experimental proposal of how urbanites in Stockholm could one day get their food.”
And the World Building of the Year is...