Etiopisk Kyrka
Kyrka

Etiopisk Kyrka

Ny kyrka för den Etiopiska Ortodoxa Tewahedo-församlingen i Hagsätra.

Status
Planeringsfas
Plats
Hagsätra, Stockholm
Typ
Offentlig byggnad, kyrkobyggnad
Klient
Ethiopian Orthodox Tewahedo congregation
Utmärkelse
’Highly Commended’, World Architecture Festival

Ethiopian Church by Belatchew Arkitekter

Ethiopian Church by Belatchew Arkitekter

Ethiopian Church by Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekters utformning av kyrka åt den etiopisk-ortodoxa Tewahedo-församlingen i Stockholm fick utmärkelsen ’Highly Commended’ av World Architecture Festival i Berlin.

Läs mer i pressmedddelandet >>

Byggnaden var från början en matvaruhandel, som de senaste 30 åren använts som tillfällig kyrka av Etiopiska Ortodoxa Tewahedo-församlingen. Församlingen växer och är idag sätet för kyrkans svenska ärkestift, och behövde därmed en större kyrka.

Den ursprungliga byggnaden är rektangulär med kyrkorummet placerat i ena ändan. I och med tillbyggnaden flyttas kyrkorummet till en ny cirkulär byggnad som placeras på ena kortsidan av byggnaden. Den cirkulära formen och kupolen hämtar inspiration från etiopiska kyrkor som ofta är hexagonala, oktagonala eller cirkulära byggnader med kupoler. Enligt tradition är altaret placerat i öster.

Byggnaden består av infärgad betong som tar upp färger och materialitet från de unika klippkyrkorna i Lalibela i norra Etiopien. Känslan av tyngd förmedlas också av kyrkorummets utåtlutande väggar.

Byggnaden består av en präglad volym, kyrkorummet, som kompletteras av den resterande mer lågmälda byggnaden. Från den förbipasserande vägen samt från existerande bostadsbyggnader ser man byggnaden ovanifrån. Kupoltaket görs i kopparliknande plåt och runtom kupolen släps ljus in via ett glastak.

Det nuvarande kyrkorummet görs om till festlokal, och ges en högre takhöjd med taklanterniner för att få in mer ljus. I den existerande byggnaden skapas också et ny verksamhetslokal för sociala aktiviteter.

2024, RUM
2023, Dagens Industri
2021, Rahel Belatchews Sommar i P1
Lyssna
2021, World Architecture News, Flora
Read more:
2021, ArchDaily, Flora
2021, Rahel Belatchew in ByRum.se
2021, Byggindustrin
2020, Resumé
2020, Fastighetsvärlden
2019, SVT Bo i staden
2019, Verve
2019, Svenska Dagbladet